Dwingeloo Radiotelescoop ondersteunt missie satelliet

Dwingeloo Radiotelescoop ondersteunt missie satelliet Click here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

De Dwingeloo Radiotelescoop, beheerd door de vrijwilligers van stichting CAMRAS, is meer dan alleen een radiotelescoop. Dat is afgelopen week aangetoond toen in een bijzondere samenwerking tussen de vrijwilligers van CAMRAS* en de Delftse nanosatellietbouwer ISIS**de telescoop ingezet werd voor het herstellen van de communicatie met de satelliet.

Op 21 november jongstleden lanceerde ISIS vanuit Rusland haar eerste testsatelliet, Triton-1, voor het volgen van schepen op open zee. Echter, na enige tijd bleek er een klein probleem te zijn met de verbinding met de satelliet. In een bepaalde operationele modus van de satelliet stond de zender continu aan. Dit bleek de radio-ontvangers van de satelliet zodanig te storen dat deze geen commando's van het grondstation in Delft konden ontvangen. De satelliet bleek tijdelijk doof. Eén optie was om te wachten tot de satelliet zich weer zou resetten in een andere operationele modus waardoor het probleem zou verdwijnen. De andere optie was om een zender te vinden die sterk genoeg was om Triton-1 weer tot de orde te roepen. De laatste optie had de voorkeur. De Dwingeloo Radiotelescoop, nog volop in de testfase na een recente restauratie, kon worden ingezet als zender, tot groot enthousiasme van de vrijwilligers van CAMRAS. Zij stonden paraat om ISIS ondersteuning te bieden. Na enkele dagen voorbereiding en enkele aanpassingen aan de telescoop om haar tijdelijk om te bouwen tot radiozender, kon er op vrijdag 29 november gepoogd worden contact te krijgen met Triton-1 .

Een team van CAMRAS en ISIS was vrijdagochtend 29 november paraat om de satelliet aan te stralen en met de grote antenne zou het mogelijk moeten zijn om de storing die de zender van de satelliet genereerde te ‘overschreeuwen', zodat het commando wel gehoord kon worden door de satelliet. De eerste poging in de avond om de satelliet te commanderen bleek direct al succesvol. Binnen enkele seconden na het versturen van het commando via de Dwingeloo Radiotelescoop kon vanuit het grondstation in Delft worden geverifieerd dat de satelliet in een andere modus was gezet en dat de satelliet direct weer gebruikt kon worden. Een week later blijkt alles naar behoren te werken. Deze ondersteuning van de satelliet toont duidelijk de meerwaarde van CAMRAS en de onlangs gerestaureerde Dwingeloo Radiotelescoop.

 


 

Contactinformatie:

- Directeur ISIS : Jeroen Rotteveel, ISIS, Delft - J [dot] Rotteveel [at] isispace [dot] nl  / 015-2569018

- Voorzitter CAMRAS: André van Es -  es [at] astron [dot] nl / 0521-595100 

*CAMRAS beheert de Dwingeloo Radiotelescoop van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, en gebruikt deze voor educatieve en toeristische activiteiten: www.camras.nl.

**ISIS, Innovative Solutions in Space, is een bedrijf in Delft met meer dan veertig specialisten die kleine satellieten ontwerpen, bouwen en lanceren. ISIS is inmiddels uitgegroeid tot een wereldbedrijf op het gebied van nanosatellieten. In 2013 heeft ISIS de lancering verzorgd van meer dan 25% van de wereldwijd gelanceerde nanosatellieten: www.isispace.nl.  

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON