Koningin opent op 12 juni grootste radiotelescoop ter wereld

Koningin opent op 12 juni grootste radiotelescoop ter wereldClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Persuitnodiging (LET OP ACCREDITATIE NODIG!)

Dit is een gezamenlijke persuitnodiging van ASTRON Nederlands instituut voor radioastronomie en NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.


Koningin opent grootste radiotelescoop ter wereld

Hare Majesteit de Koningin opent zaterdagmiddag 12 juni in Borger-Odoorn (Drenthe) de grootste radiotelescoop ter wereld: LOFAR. De radiotelescoop is gebouwd volgens een volstrekt nieuw concept, ontworpen en ontwikkeld door ASTRON. Er worden geen grote schotels gebruikt, maar grote aantallen kleine antennes.

25.000 antennes staan verspreid over 36 velden in Noord-Nederland en daarbuiten. Van Zweden tot Frankrijk en van Engeland tot in het oosten van Duitsland. Glasvezels verbinden de antennes met een supercomputer in Groningen. Zo ontstaat een reuzentelescoop met een diameter die kan worden gevarieerd van honderd tot duizend kilometer.

De telescoop onderzoekt onder meer het vroegste heelal, kosmische deeltjes en magnetisme in de Melkweg en andere sterrenstelsels. Ook doet LOFAR onderzoek op het gebied van geofysica, precisielandbouw en ICT.

Terwijl de antennes het heelal waarnemen, verzamelen ondergrondse sensoren gegevens over structuur van de aardbodem. Die gegevens dragen bij aan betere modellen voor bodemdaling, watermanagement en gaswinning.

De LOFAR opening maakt deel uit van het Internationale SKA Forum 2010, een week georganiseerd door ASTRON en NWO, waarin wetenschappers, bedrijfsleven, politici en bestuurders uit de hele wereld samenkomen rondom de plannen voor de radiotelescoop van de 21e eeuw, de Square Kilometre Array (SKA).


Foto boven: de superterp met 6 antennestations in het centrale LOFAR gedeelte tussen Buinen en Exloo. Klik hier voor een hoge resolutie versie van de foto.

De pers is van harte welkom om bij de opening van de telescoop aanwezig te zijn. De LOFAR opening vindt plaats om 13.30 uur bij het centrale LOFAR gebied tussen Buinen en Exloo en duurt tot ongeveer 16.00 uur. LET OP: accreditatie nodig. De ontvangst voor de opening begint vanaf 13.30 uur.

ACCREDITATIE!
Accreditatie kan worden aangevraagd tot uiterlijk woensdag 9 juni 2010, 16.00 uur per e-mail bij David Redeker (NWO): d [dot] redeker [at] nwo [dot] nl, onder vermelding van na(a)m(en), medium, functie en contactgegevens. Vanwege beschikbare ruimte kan een beperkte toegangsregeling van kracht zijn. U wordt hierover donderdagmiddag 10 juni per e-mail geïnformeerd. Zonder accreditatie heeft u geen toegang en faciliteiten.

Meer informatie bij:

ASTRON, Femke Boekhorst. tel.: +31 (0)521 59 52 04, 06 21 23 42 43.

NWO, David Redeker. tel.: +31 (0)70 344 07 14.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON