Meisjes op weg naar nieuwe ontdekkingen in de sterrenkunde

Meisjes op weg naar nieuwe ontdekkingen in de sterrenkundeClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.Op donderdag 26 april aanstaande gaan dertig meisjes van verschillende middelbare scholen tijdens de internationale Girlsday voor één dag ontdekkingen doen bij de sterrenkundige instituten ASTRON, JIVE en de NOVA Optisch/ Infrarood groep. Op deze dag gaan de meisjes aan de slag als sterrenkundigen en ingenieurs en gaan ze zelf metingen doen met een antenne van de LOFAR telescoop en met de Dwingeloo telescoop. De sterrenkundige organisaties willen op deze manier de meisjes laten kennismaken met techniek, bèta en ICT zodat ze dit mee kunnen nemen in hun keuze voor een profiel of een vervolgopleiding.

Girlsday is een Europees initiatief om jonge meisjes enthousiast te maken voor techniek, bèta en ICT, en vindt jaarlijks plaats op de vierde donderdag in april. ASTRON, JIVE en NOVA vinden het belangrijk dat meisjes op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek en wetenschap en dat ze zelf kunnen ontdekken dat deze vakgebieden ook voor meisjes interessant en leuk zijn.
In Dwingeloo zijn ze hiervoor op de juiste plaats, omdat daar geavanceerde technologieën worden ontworpen en ontwikkeld voor bestaande en nieuwe (radio)telescopen, en omdat sterrenkundigen er wetenschappelijk onderzoek doen met radiotelescopen van wereldformaat. Tijdens Girlsday kunnen meisjes zien hoe het werkveld van sterrenkundigen en ingenieurs eruit ziet en hoe bepaalde technologie in het dagelijks leven ingezet kan worden.

Eén van de meisjes die vorig jaar aan de Girlsday heeft deelgenomen, zei: ‘Deze dag heeft mijn denkbeeld over mijn toekomst veranderd: ik wil dit later gaan doen!' Terwijl een ander aangaf dat ze door de Girlsday erachter kwam dat wetenschap en techniek eigenlijk heel interessant is.

In Nederland is Girlsday een initiatief van de VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/ vrouwen in beta/ techniek. Een groot aantal bedrijven zoals Akzo Nobel, Capgemini, Shell, Essent, Philips en Siemens en ruim 150 scholen doen mee aan de Girlsday 2012. In 2010 hebben 2.600 meisjes en 116 bedrijven deelgenomen aan Girlsday en de interesse groeit. In 2011 namen bijna 5000 meisjes deel aan Girlsday en ruim 160 bedrijven.

 

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Femke Boekhorst, PR & Communicatie ASTRON. Tel.: 0521 595 204 en 06 21 23 42 43. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl.

Annette de Boer, Coordinator onderwijs en diversiteit. Tel.: 0521 595 767 (alleen op maandag en donderdagmiddag). E-mail: aboer [at] astron [dot] nl.

 

Meer informatie over Girlsday 2012 is te vinden op: http://www.girlsday.nl/.

Meer informatie over VHTO: http://www.vhto.nl/.

De scholen die deelnemen aan de Girlsday 2012 bij ASTRON, JIVE en NOVA zijn:
• Gymnasium Celeanum, Zwolle
• Ubbo Emmius, Stadskanaal
• CSG Dingstede, Meppel
• Stad en Esch, locatie Zuideinde, Meppel

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2020 ASTRON