Opgeknapte Dwingeloo Telescoop 8 maart open voor publiek

Opgeknapte Dwingeloo Telescoop 8 maart open voor publiekClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.Dit is een persbericht van CAMRAS, de stichting die de Dwingeloo Radiotelescoop beheert.

Bezoek de gerestaureerde Dwingeloo Radiotelescoop op zaterdag 8 maart

De restauratie van de Dwingeloo Radiotelescoop is afgerond en daarom is de telescoop door de Stichting Open Monumentendag uitgeroepen tot Monument van de maand maart. De afronding van het restauratieproject wordt op 2 momenten gevierd: Op zaterdag 8 maart is de telescoop geopend en gratis toegankelijk voor het publiek. De officiële heropening zal plaatsvinden op 5 april.

Op zaterdag 8 maart is er in de middag is een programma waarin vooral aandacht wordt besteed aan de historie van het monument en het restauratie project. Er is dan voldoende gelegenheid om het prachtig gerestaureerde instrument van binnen en van buiten te bewonderen.

Omdat deze dag samenvalt met de landelijke sterrenkijkdagen is er in de avond een sterrenkundig programma. De vrijwilligers van CAMRAS zullen met de Dwingeloo Radiotelescoop waarnemingen doen en hierover uitleg geven aan het publiek. Het zal onder andere mogelijk zijn om live een pulsar te horen. Bij helder weer zijn er ook optische telescopen om het heelal te bewonderen.

De officiële openingsceremonie is op 5 april aanstaande. CAMRAS en ASTRON zijn vereerd dat de heropening zal worden bijgewoond door eregast en Nobelprijswinnaar Prof. Joseph Taylor. Prof. Taylor heeft belangrijk onderzoek verricht aan dubbelpulsars en is tevens een bekend radioamateur. Daarmee verenigt Prof. Taylor in één persoon op het hoogste niveau de hoofdactiviteiten van CAMRAS, de stichting die de Dwingeloo Radiotelescoop beheert. Deze ceremonie is alleen toegankelijk voor genodigden.

De telescoop is op 8 maart in de middag geopend van 14u tot 17u, de toegang is gratis. Het avondprogramma duurt van 20u tot 23u. Publiek wordt vriendelijk verzocht om de auto te parkeren op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer in Lhee en het laatste stuk te voet af te leggen.

 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

André van Es, Voorzitter CAMRAS. Tel.: 0521 595 248 en 06 514 334 73. es [at] astron [dot] nl

Femke Boekhorst, PR & communicatie, ASTRON. Tel.: 0521 595 204 en 06 21 23 42 43. boekhorst [at] astron [dot] nl


Het persbericht is ook te vinden op: www.camras.nl

Over CAMRAS:

CAMRAS is een ANBI Stichting die de Dwingeloo Radiotelescoop beheert. De stichting werkt uitsluitend met vrijwilligers en is voor het betalen van het onderhoud afhankelijk van donaties.
De Stichting heeft tot doel om de telescoop te gebruiken voor educatieve activiteiten, gebruik voor amateurastronomen en radioamateurs en gebruik t.b.v. culturele evenementen.

Over ASTRON:

ASTRON is het Nederlands Instituut voor Radioastronomie. Haar missie is ontdekkingen in de radioastronomie mogelijk te maken. Bij ASTRON worden baanbrekende technologieën ontwikkeld, maken wetenschappers gebruik van radioastronomische faciliteiten van wereldformaat, en wordt fundamenteel astronomisch onderzoek gedaan. ASTRON beheert de Westerbork Synthese Radiotelescoop (WSRT) en de Low Frequency Array (LOFAR).

Over Prof. Joseph Taylor:

Voor zowel de (amateur)astronomen als de radioamateurs is Taylor (1941) een boeiend persoon. Het werk van Taylor (de astronoom en de radioamateur) heeft zoveel herkenbare raakvlakken met het astronomisch onderzoek van ASTRON en de activiteiten van CAMRAS dat zij hem als eregast hebben uitgenodigd bij de heropening van de radiotelescoop. Taylor ontving in 1993 de Nobelprijs voor natuurkunde (samen met Russell Hulse) voor zijn onderzoek aan pulsars. Taylor ontdekte samen met Hulse in 1974 een pulsar in een dubbelsysteem: twee zware sterren die op zeer korte afstand in een aantal uren om elkaar heen draaien. Uit bestudering van het gedrag van de pulsar die zij een aantal jaren waarnamen, leverden zij in 1978 het eerste indirecte bewijs voor het bestaan van gravitatiegolven die Einstein reeds in 1915 voorspelde in zijn algemene relativiteitstheorie.

Pulsars zijn de restanten van geëxplodeerde sterren. Ze zijn een tiental kilometers klein en net zo zwaar als een tot twee zonnen. Ze tollen met hoge snelheid rond hun as, de allersnelsten in een duizendste seconde. Pulsars zenden radiogolven uit. De radiogolven zijn te vergelijken met de lichtbundels van een vuurtoren. Als zo'n bundel met radiogolven langs de aarde scheert, kunnen radioastronomen ieder keer als de bundel passeert het signaal opvangen en daaruit berekenen hoe snel de pulsar om zijn as tolt.

Taylor was vanaf zijn tienerleeftijd een enthousiast radioamateur. In 2001 schreef hij speciale software voor moon-bouncing. Bij moon-bouncing hebben radioamateurs contact met elkaar door hun antenne op de maan te richten en hun radioberichten door de ruimte naar de maan te zenden. De maan kaatst die radiogolven terug in de ruimte en naar de aarde waardoor andere radioamateurs die berichten kunnen opvangen. De software van Taylor filtert het gekraak en geruis op de zwakke radiosignalen weg waardoor de radioberichten helderder zijn te ontvangen. Met deze techniek is moon-bouncing de laatste tien jaren ook mogelijk voor radioamateurs met kleinere antennes en minder gevoelige radio-ontvangers. Als u in een weekend geniet van een mooie maan tussen de wolken wisselen ondertussen honderden radioamateurs - waarvan sommigen in de Dwingeloo Radiotelescoop - dankzij de software van Taylor hun berichten uit via die maan.


Zie ook:

http://www.openmonumentendag.nl/bezoeken/open-monument-van-de-maand-2/op...
http://sterrenkunde.nl/knvws/sterrenkijkdagen

 

http://www.camras.nl

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON