Zondag 24 oktober: Open Dag bij ASTRON, JIVE en NOVA

Zondag 24 oktober: Open Dag bij ASTRON, JIVE en NOVAClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Zondag 24 oktober aanstaande van 12.00 tot 17.00 uur zetten ASTRON, JIVE en de NOVA Optisch /Infrarood Groep bij ASTRON hun deuren open voor het grote publiek. Een unieke gelegenheid om een kijkje achter de schermen te nemen bij deze sterrenkundige instituten. De Open Dag vindt plaats bij de radiotelescoop van ASTRON in Westerbork.

Bezoekers kunnen van alles te weten komen over het onderzoek naar het heelal bij ASTRON, het Europese instituut JIVE en de NOVA Optisch /Infrarood Groep bij ASTRON. Een greep uit de lange lijst van activiteiten:
• In het pretlab kunnen kinderen een elektronisch pakketje in elkaar solderen
• Maak een reis door het heelal in het mobiele planetarium van de Rijksuniversiteit Groningen
• Bestuur zelf een 25-meter grote radiotelescoop
• Doe zelf leuke proefjes in het optische laboratorium 
• Wat maakt het instituut JIVE het centrum van een telescoop zo groot als Europa?
• Maak een eigen pulsar en kom alles te weten over deze speciale ontplofte sterren
• Doe mee met de echte sterrenkundigen en leer hoe zij telescopen gebruiken en onderzoek naar het heelal doen
• Leer alles over de grootste radiotelescoop ter wereld: LOFAR
• Ervaar wat de storende invloed van mobiele telefoons is op de waarnemingen van radiotelescopen

In juni van dit jaar was het precies 40 jaar geleden dat de Westerbork telescoop geopend werd door koningin Juliana. Dit wordt op vrijdag 22 oktober, voorafgaand aan de open dag, in besloten kring gevierd met een speciaal symposium.

De Open Dag activiteiten zijn verdeeld over twee grote tenten. Aan de Open Dag werken ook mee: stichting De Koepel en de afdelingen Noord-Drenthe en Zuid-Drenthe van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. De stichting CAMRAS, die het beheer van de Dwingeloo telescoop heeft overgenomen om deze weer in gebruik te nemen, is ook present.

De Open Dag locatie is te bereiken via het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vanaf hier wordt aangeraden de navigatie in de auto uit te zetten en de bewegwijzering te volgen. Parkeren is mogelijk bij de Westerbork telescoop. De Open Dag activiteiten zijn overdekt, dus ook bij slecht weer goed toegankelijk. Meer informatie over de Open Dag is te vinden op hier.


 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Femke Boekhorst, PR & Communicatie ASTRON, Oude Hoogeveensedijk 4, 7991 PD Dwingeloo, tel. 0521 595 204 en 06 21 23 42 43, boekhorst [at] astron [dot] nl


ASTRON is een instituut van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON