ASTRON

Europa om de hoek

 

 

 

 

 

 

Op zondag 15 mei doet ASTRON mee aan "Europa om de hoek". Tijdens dit evenement, georganiseerd door Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), zetten organisaties in het hele land, die subsidie hebben ontvangen van SNN, hun deuren open voor het grote publiek.

Bezoekers kunnen op 15 mei alles te weten komen over de nieuwe LOFAR radiotelescoop. Op 12 juni 2010 heeft Koningin Beatrix de nieuwe LOFAR telescoop officieel geopend. De LOFAR telescoop is ontworpen en gebouwd door ASTRON. LOFAR staat voor Low Frequency Array en doet metingen op lage frequenties. Deze nieuwe generatie radiotelescoop kan het ontstaan van de eerste sterrenstelsels, zwarte gaten en gaswolken bij de 'geboorte' van het Heelal in beeld brengen, op een golflengte die tot nu niet bruikbaar was.

Programma 

Op zondag 15 mei is iedereen welkom bij de LOFAR telescoop voor rondleidingen, een kijkje door de zonnetelescoop (bij mooi weer) en andere interactieve activiteiten, waaronder een live meting met de telescoop. Rondleidingen worden constant gegeven, men kan deze op aanvraag krijgen.

Openingstijden

Iedereen is welkom op het LOFAR veld van 12.00 uur tot 16.00 uur. Op de locatie staat een tent waarin vanalles te zien is over LOFAR. Ook kunnen ASTRON astronomen en ingenieurs u begeleiden naar het LOFAR veld voor een rondleiding.

 

Routeomschrijving
  • Via N855 naar de A28
  • A28 richting Beilen
  • Bij afslag 31 Westerbork op N381 richting Emmen
  • Na 28 kilometer linksaf op N34 richting Assen/Groningen
  • Na 11 kilometer rechtsaf richting Exloo

Het LOFAR veld ligt aan de Beeksdijk, bereikbaar vanaf de Nieuwe Dijk. De Nieuwe Dijk is een zijweg van de Exloerweg/Buinerweg tussen Buinen en Exloo.
Zie ook de route-omschrijving via Google Map
Als u uw navigatie gebruikt om op deze locatie te komen, kunt u het beste het adres Exloërweg 13, Buinen aanhouden. Vanaf hier volgt u de verwijsborden naar het LOFAR-veld.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Europa Kijkdagen: http://www.europaomdehoek.nl/ kijkdagen

 


De kern van de LOFAR telescoop, de superterp met zes LOFAR stations. klik hier voor hi-res plaatje)

 

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON