Europese Advanced Grant voor ASTRON-sterrenkundige

Europese Advanced Grant voor ASTRON-sterrenkundigeClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.


De Europese onderzoeksorganisatie ERC (European Research Council) heeft een Advanced Grant toegekend aan prof. dr. Raffaella Morganti, hoofd van de Astronomengroep bij ASTRON en bijzonder hoogleraar Structuur en Evolutie van Radiomelkwegstelsels aan het Kapteyn Astronomisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Prof. Morganti krijgt een bedrag van circa 2,5 miljoen euro voor haar onderzoeksproject ‘Exploiting new radio telescopes to understand the role of AGN in galaxy evolution'. Met deze subsidie kan zij PhD-studenten, PostDocs en een software-ingenieur aannemen voor een periode van vijf jaar.


Prof. Morganti zal in haar project onderzoeken welk deel van de tijd het superzware zwarte gat, dat in het centrum van een sterrenstelsel zit, actief is in het radiogebied en de impact van deze fase op de evolutie van deze sterrenstelsels. Zij zal hiervoor gebruik maken van twee revolutionaire radiotelescopen van ASTRON: LOFAR (de Low Frequency Array) en Apertif, de nieuwe radio-‘camera' in de Westerbork telescoop.


De ERC Advanced Grants worden alleen toegekend aan wetenschappers van uitzonderlijke niveau. De subsidie aan Prof. Morganti is de vijfde ERC Advanced Grant die is toegekend aan een project dat gerelateerd is aan de LOFAR-telescoop en/ of aan Apertif. Dit laat zien dat er veel enthousiasme is in de wetenschappelijke gemeenschap over de mogelijkheden van deze telescopen en de onderzoekers die bij deze telescopen betrokken zijn.

 


 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Femke Boekhorst, PR & Communicatie. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl. Tel.: 0521 595 204 en 06 21 23 42 43.

 

Beeldmateriaal
Bijschrift bij de foto: Een voorbeeld van een radiobron genaamd 3C293 (oranje) waarvan we weten dat kort geleden het centrale zwarte gat actief is geweest. Deze activiteit heeft een grote impact op het gas en op de evolutie van het sterrenstelsel (in grijs) waarin dit zwarte gat zich bevindt. De inzet laat het effect hiervan zien, met gas dat vanuit het sterrenstelsel wordt weggestraald met een snelheid van 1000 kilometer per seconde. Deze resultaten komen van waarnemingen met de Westerbork Synthese Radio Telescoop (WSRT). Het project, dat hiervoor gebruik maakt van de LOFAR telescoop en Apertif, richt zich op dit soort fenomenen en welke rol ze spelen in de evolutie van sterrenstelsels. Copyright: R. Morganti, ASTRON.

 

Over de Advanced ERC Grant


De ERC-grants zijn bedoeld om excellente onderzoekers teams op te zetten of verder te versterken. De ERC Advanced Grant richt zich op reeds gevestigde en onafhankelijke onderzoeksleiders in Europa. Het doel is om risicovolle, interdisciplinaire en baanbrekende onderzoeksprojecten aan te moedigen en te ondersteunen. De ERC Advanced Grant is een subsidie voor vijf jaar en kan oplopen tot 3,5 miljoen euro.
Meer informatie over de ERC Advanced Grant: http://erc.europa.eu/advanced-grants.


Over LOFAR en Apertif


De LOFAR-telescoop bestaat uit duizenden simpele, kleine antennes die gecombineerd worden met krachtige digitale signaalverwerking en ‘high-performance' computerfaciliteiten. De telescoop kan zeer snel grote stukken van de hemel waarnemen en tegelijkertijd in verschillende richtingen kijken op relatief lage en onverkende frequenties. Hiermee opent LOFAR voor sterrenkundigen een nieuw venster op het Heelal. De LOFAR-telescoop staat in Noord-Nederland en in vier andere Europese landen.
Apertif, een innovatie van ASTRON, is in staat grote gebieden van de noordelijke sterrenhemel af te zoeken naar signalen van neutraal waterstof afkomstig van sterrenstelsels in het nabije heelal. Doordat met Apertif het blikveld van de Westerbork-telescoop wordt vergroot, krijgen astronomen zo toegang tot data van vele duizenden melkwegstelsels in plaats van een paar honderd.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2020 ASTRON