Speciale prijs voor bijdrage radioastronomie aan WiFi

Speciale prijs voor bijdrage radioastronomie aan WiFiClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

John O'Sullivan (zie foto) van de Australian Commonwealth Scientific en Research Organisation (CSIRO) heeft de  Australische 'Prime Ministers Special Prize' voor wetenschap 2009 gewonnen. De prijs erkent zijn bijdrage aan de ontwikkeling van WiFi. Iedereen die WiFi gebruikt, thuis, op het werk of op het vliegveld, gebruikt gepatenteerde technologie, geboren uit het werk van O'Sullivan en zijn collega's.

O'Sullivan werkte bij ASTRON in de begindagen van de Westerbork Synthese Radiotelescoop. De vroegere waarnemingen die zijn werk, dat tengrondslag ligt aan WiFi, hebben geïnspireerd, zijn met deze telescoop gemaakt. Dit is één van de vele praktische voorbeelden van de impact die onderzoek in radioastronomie op het dagelijks leven kan hebben.

Voor meer informatie, zie het artikel over de erkenning van deze prijs en een interview met John O'Sullivan.

Wi-Fi is een vorm van draadloos netwerk. Tegenwoordig is WiFi overal in te vinden: personal computers, video games, smart phones, printers, en bijna alle laptops of kleine computers (palm pilots etc.).

Photo credit: Bearcage Productions 
 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON