A.s. zaterdag 5 okt Open Dag bij de LOFAR-telescoop

A.s. zaterdag 5 okt Open Dag bij de LOFAR-telescoopClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

 

Kom aanstaande zaterdag naar de open dag bij de LOFAR-telescoop!

 


Antennes van de LOFAR-telescoop

 

Wanneer? Zaterdag 5 oktober 2013, tussen 12.00-16.00 uur.

Waar? Aan de Exloërweg 13, Buinen. De open dag is dus NIET in Westerbork of Dwingeloo, maar bij de LOFAR-telescoop bij Buinen en Exloo.

Parkeren is gratis en kan bij de activiteiten, volg hiervoor de borden met aanwijzingen.

Voor wie? De open dag is voor iedereen, met name kinderen tussen 4-12 jaar. Aanmelden voor deze dag is niet nodig. De activiteiten zijn gratis, met uitzondering van het pretlab (hiervoor vragen we een kleine vergoeding).

Wat?

Op zaterdag 5 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, organiseert ASTRON een open dag bij de LOFAR-telescoop. Zij doet dit in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, die op deze dag met de Discovery truck bij de telescoop staat. Ook stichting Het Drentse Landschap, die het natuurgebied beheert waar de LOFAR-telescoop in staat, presenteert op 5 oktober haar activiteiten.

De 'Jouw Energie van Morgen'-truck van de RuG

 

Activiteiten

Hoe is het heelal ontstaan? Is het oneindig? Hoe zit het eigenlijk met de zwaartekracht? En waarom is de natuur bij LOFAR zo bijzonder? Dit en meer kun je op zaterdag 5 oktober zelf uitzoeken in en om de grote Discovery truck van de universiteit Groningen, die dan bij de telescoop van ASTRON staat. De Discovery truck is een rondreizend laboratorium en bezoekers kunnen hierin allerlei proefjes en experimenten doen.

Op 5 oktober kunnen bezoekers tussen 12.00-16.00u elk half uur een lezing volgen in de truck over LOFAR. Vervolgens kun je met een busje of te voet naar de LOFAR-telescoop waar astronomen en vrijwilligers rondleidingen geven bij de telescoop. In een grote tent achter de truck kunnen kinderen en volwassenen aan een aantal interactieve activiteiten meedoen, zoals een pakketje in elkaar solderen in het pretlab, knutselpulsars bouwen en door de zonnetelescoop kijken (die uiteraard niet in de tent staat maar erbuiten!).

 

Schatkamers

Het Weekend van de Wetenschap heeft dit jaar het thema schatkamers. Bezoekers kunnen bij allerlei organisaties een kijkje in de keuken nemen en bedrijven maken verborgen innovatie, technologie en wetenschappelijk vernuftigheid zichtbaar voor iedereen (www.hetweekendvandewetenschap.nl). Op 5 oktober kun je bij de LOFAR-telescoop van ASTRON proefjes doen en en in de Discovery-truck lezingen volgen over het heelal én vind je misschien zelfs wel een verborgen schat!

 

 

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON