Interview met Raymond van den Brink

Raymond van den Brink is instrument ingenieur bij de afdeling Research & Development van ASTRON. Raymond is Nederlands.

Wat en waar heb je gestudeerd?
In 2003 ben ik afgestudeerd als industrieel ontwerpen aan de faculteit Industial Design Engineering van de Technische Universiteit van Delft.

Wat houdt je werk in?
Als ontwerper ben ik betrokken bij, veelal, het mechanische ontwerpdeel van verschillende instrumenten. Mijn werk bestaat uit het, gezamenlijk, ontwerpen van het instrument waarbij we naar de beste oplossing zoeken voor een combinatie van werking, uitstraling, productie, samenstelling, transport, interactie, onderhoud en kosten. Hierbij streven we naar een eindoplossing dat beter is dan de verschillende deeloplossingen bij elkaar.

De X-Shooter,
een optisch instrument waar Raymond aan heeft gewerkt.

Wat is het leukste van je werk?
Binnen ASTRON bestaat een grote variëteit aan projecten, uitdagingen en mensen. Je maakt deelt uit van verschillende project groepen met ieder hun eigen uitdagingen. Indien wenselijk is het mogelijk deel uit te maken van verschillende fasen van het ontwerpproces.

Wat is de minder leuke kant?
Gezien R&D binnen ASTRON erg "high tech" is, balanceren veel ontwerpen op het randje van wat technische op dat moment mogelijk is. Het innovatie gehalte ligt erg hoog en of een project slaagt is soms onzeker. De minder leuke kant is dan dat het onvermijdelijk is dat het zo af en toe ook gebeurt dat het beoogde doel binnen een project niet wordt gehaald. Maar hier leren we natuurlijk weer veel van.

Wat voor gevoel geeft het als er metingen van een telescoop binnen komen?
Uiteraard is het altijd er mooi om de eerste resultaten te zien die geboekt worden met een instrument waar je aan hebt bijgedragen. Als team werkt het erg motiveren om te zien dat je gezamenlijk in staat bent mooie dingen te bereiken.

Wat verwacht je van LOFAR en wat is jouw bijdrage daaraan? Van LOFAR wordt verwacht dat ze een hoop informatieve en motivatie zal verschaffen voor de ontwikkeling van SKA (Square Kilometre Array). Zelf ben ik als ontwerper betrokken geweest bij de ontwikkeling van de eerste High Band antennes. Dat was nog voor de tijd dat we ze in die zwarte grote boxen hebben gezet zoals ze nu in het veld staan.

Het LOFAR testveld.
Raymon heeft bijgedragen aan het onwerp van de antennes die hier te zien zijn.

Wat maakt het werk bij ASTRON anders dan het werk bij andere bedrijven?
De Internationale samenwerking met collega instituten, waarbij de verschillende groepen zowel soms concurrenten als partners zijn, is erg inspirerend. Dit is een unieke situatie vergeleken bij commerciële bedrijven. Een ander verschil met meeste bedrijven is dat je als engineer betrokken kan zijn in verschillende fasen van de levenscyclus van het product. Dit begint bij het opstellen van de eisen, ontwerpen, prototypes bouwen, testen en het eerste gebruik.

Wil je iets vertellen over je priveleven?
Om bij ASTRON te kunnen komen werken, ben ik verhuisd naar Drenthe vanuit het westen van Nederland. Na wat omzwervingen woon ik nu in Hoogeveen, dicht bij ASTRON. In mijn vrije tijd houd ik mij helemaal niet bezig met astronomie. Ik sport veel en neem deel aan een competitie. Als vrijwilliger maak ik deel uit van het dagelijks bestuur van de vereniging en ik ben verantwoordelijk voor de organisatie van verschillende toernooien. Verder ben ik veel tijd kwijt aan het opzoeken van vrienden en familie in het westen van het land, waar ik bij mooi weer de motor voor pak.

Wat zie jij als je in een heldere nacht naar de sterrenhemel kijkt? Een hoop rust en vrede, een groot gebied van nog onbekende verschijnselen welke kansen en uitdagingen bieden voor de ontwikkeling van nieuwe waarneem instrumentatie.

Wat was je favoriete vak op de middelbare school?
Op de middelbare school heb ik altijd een brede interesse gehad, maar ik was het meeste thuis in wiskunde en natuurkunde. Dat waren, en zijn, voor mij vakken welke je in staat stellen verschillende verschijnselen te verklaren en verschillende problemen op te lossen.

Waarom ben je techniek gaan studeren?
Er heeft nooit enige twijfel bestaan voor mijn keuze voor techniek, ik was altijd al bezig met het bedenken van nieuwe dingen. Uiteindelijk heb ik wel de keuze gemaakt om industrieel ontwerpen te doen in plaats van werktuigbouwkunde. Dat is een meer creatieve richting waarbij vormgeving, ergonomie en mens-product interactie een grote rol speelt.

Waarom zouden volgens jou meisjes en jongens voor een technische opleiding (moeten) kiezen?
Een technische achtergrond geeft een veelheid aan kansen in verschillende vakgebieden, plaatsen en producten. Zelf ben ik een voorbeeld van zo'n geval. Ik ben een industrieel ontwerper die werkt als een instrument engineer aan de ontwikkeling van wetenschappelijke waarneem apparatuur voor astronomisch onderzoek, terwijl ik altijd voor ogen heb gehad scheerapparaten en koffiezetapparaten te gaan ontwerpen.

Wat zou je nog meer willen vertellen aan de mensen die de ASTRON website bezoeken?
Wanneer je de ASTRON website bezoekt zou je even moeten kijken op de pagina van de Mechanical Group in R&D Laboratory / Competence and Support Groups. Dat geeft je een idee van het mechanische ontwerp bij ASTRON.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON