Persdag 11 mei 2010

Op dinsdag 11 mei organiseerde ASTRON een persdag ter voorbereiding op het Internationale SKA Forum 2010, dat van 9-16 juni plaatsvindt. Op deze dag kregen journalisten de kans om 1 op 1 met astronomen en engineers van ASTRON te praten over de LOFAR telescoop en de opvolger: de Square Kilometre Array (SKA). 

De dag startte met een bezoek een de Westerbork telescoop, waar Andre van Es, projectleider van het Internationale SKA Forum 2010, de journalisten welkom heette. Mike Garrett, algemeen directeur van ASTRON, presenteerde de journalisten alles over LOFAR en de mogelijkheden van deze grootste radiotelescoop ter wereld, die "Nobel Prize winning science" zal opleveren. Ook ging hij in op de Square Kilometre Array en het Internationale SKA Forum. Dit werd gevolgd door een rondleiding bij de Westerbork telescoop, langs nieuwe technologie die ASTRON heeft ontwikkeld: Apertif, waarmee de Westerbork telescoop veel grotere delen van de hemel tegelijkertijd kan onderzoeken, en EMBRACE, een ASTRON ontwerp dat een van de basiselementen zal vormen van de SKA.

De tour voerde daarna naar hotel Hartlief in Buinen, dichtbij de LOFAR telescoop. Raffaella Morganti presenteerde de wetenschapsgebieden die met de LOFAR telescoop en de toekomstige SKA telescoop onderzocht gaan worden. De dag besloot met een rondleiding langs de LOFAR telescoop zelf.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2020 ASTRON