Toekomstige ‘Engineer PowerWomen’ bezoeken Dwingeloo

Toekomstige ‘Engineer PowerWomen’ bezoeken Dwingeloo Click here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

 

Hoe werkt een radiotelescoop? Waarom heb je hier software voor nodig? En hoe kun je deze kennis gebruiken in het dagelijks leven? Op dit soort vragen krijgen meisjes van 2 en 3 VWO antwoord bij de sterrenkundige instituten ASTRON, JIVE en NOVA in Dwingeloo tijdens de landelijke Girlsday op donderdag 24 april.

Dit jaar is de Girlsday in Dwingeloo extra bijzonder, omdat Gabby Aitink-Kroes (NOVA/ ASTRON), mede-organisator van deze Girlsday, recent de prijs 'Engineer Powerwoman 2014' heeft gewonnen. Deze prijs, die vorige week op 's werelds grootste industriële beurs de Hannover Messe werd uitgereikt, wordt jaarlijks toegekend aan een vrouw die met succes actief is op het gebied van wiskunde, informatica, natuurwetenschappen of techniek en belangrijke bijdragen heeft geleverd aan haar werkgever vanwege haar toewijding, ideeën en resultaten. De sterrenkundige instituten in Dwingeloo begroeten op de Girlsday graag toekomstige ‘Engineer Powerwomen'.

Gedurende de Girlsday komen de meisjes in aanraking met alle aspecten van sterrenkundig onderzoek. Ze gaan chatten met astronomen over de hele wereld, sterrenkundige waarnemingen doen met de recent gerenoveerde Dwingeloo Radio Telescoop, en ze gaan software schrijven. Op deze manier willen de organisaties de meisjes op een interactieve manier laten kennismaken met de dagelijkse beroepspraktijk.

Girlsday is een Europees initiatief om jonge meisjes enthousiast te maken voor bèta, techniek en ICT. Het evenement is elk jaar op de vierde donderdag in april. ASTRON, JIVE en NOVA brengen op deze manier meisjes op jonge leeftijd in aanraking met techniek. Ze krijgen zo extra steun bij hun profielkeuze in het voortgezet onderwijs, en de organisaties leggen de basis voor het opleiden van nieuwe technische en wetenschappelijke talenten.

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON