ASTRON breidt LOFAR uit met drie nieuwe Poolse stations

ASTRON breidt LOFAR uit met drie nieuwe Poolse stationsClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

 

Vandaag ondertekenden ASTRON en het Poolse LOFAR samenwerkingsverband een contract voor de bouw van maar liefst drie nieuwe antennestations voor de Internationale LOFAR Telescoop (ILT) in het noorden, westen en zuiden van Polen. De ondertekening vond plaats bij de universiteit van Warmia en Mazury in Olsztyn, Polen, met vertegenwoordigers van ASTRON, het Poolse ministerie van Wetenschap en Hoger Onderwijs, lokale overheidsvertegenwoordigers en de Poolse sterrenkundige gemeenschap.

Eind 2014 ontving het Poolse LOFAR samenwerkingsverband genaamd POLFAR een subsidie van de Poolse minister van Wetenschap en Hoger Onderwijs voor de bouw en materialen van drie internationale LOFAR stations als onderdeel van investeringen in hun nationale onderzoeksinfrastructuur. De nieuwe LOFAR antennestations worden gebouwd in Łazy (Zuid-Polen), Bałdy (Noord-Polen) en Borówiec (West-Polen). Deze formele overeenkomst tussen het POLFAR samenwerkingsverband en ASTRON is het begin van de voorbereidingen voor de uitrol van de nieuwe antennestations.

LOFAR is ontworpen en gebouwd door ASTRON, het Nederlandse instituut voor radioastronomie. Het is een revolutionaire radiotelescoop, die werkt met de laagste frequenties die vanaf de aarde waargenomen kunnen worden. Met LOFAR kunnen astronomen miljarden jaren terugkijken naar een periode waarin de eerste sterren en sterrenstelsels zich vormden (de zogenoemde Kosmische Middeleeuwen). Ze kunnen onafgebroken de laagfrequente radiohemel afzoeken naar de meest energetische en explosieve gebeurtenissen in het heelal. Poolse wetenschappers zullen zich richten op de verdeling van neutraal waterstof in het verre, vroege heelal, de timing van pulsars en op studies over magnetische velden in verschillende melkwegstelsels, zonnestelsels en planetaire omgevingen.

De Internationale LOFAR Telescoop heeft 38 antennestations in Nederland, zes in Duitsland en één in Frankrijk, Zweden en Engeland. Door de drie nieuwe ‘POLFAR'-stations toe te voegen, wordt de telescoop nog gevoeliger. Bovendien wordt de maximale afstand tussen de uiterste stations met de Poolse stations 1550 km, waardoor de telescoop beelden met een nog hogere resolutie kan maken van gedetailleerde structuren. De posities van de nieuwe stations bieden ook letterlijk nieuwe invalshoeken voor ionosferische tomografie.

Directeur van de Internationale LOFAR Telescoop (ILT) Rene Vermeulen is blij met de bouw van de nieuwe stations in Polen: ‘Met deze toevoeging kan het ILT-netwerk straks aanzienlijk scherpere beelden van de hemel maken.'

Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei eerder dit jaar tijdens de Hannover Messe over de overeenkomst voor een nieuw LOFAR-station tussen ASTRON en twee Duitse universiteiten: ‘Dit soort overeenkomsten laten het belang van samenwerken zien. Deze samenwerking hebben we nodig om wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen voor de toekomst aan te gaan'.

De productie van alle componenten voor de nieuwe LOFAR antennestations, zoals de duizenden antennes en de elektronica, zal worden uitbesteed aan de industrie. De bouw van de drie antennestations start direct en is waarschijnlijk voor het einde van 2015 klaar.


 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Femke Boekhorst, PR & Communicatie. Tel.: 06 21 23 42 4306 21 23 42 43. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl.

Ronald Halfwerk, Directeur AstroTec Holding BV. Tel.: 0521 595 2860521 595 286. E-mail: halfwerk [at] astrotec [dot] nl.

 

Foto's:

Bijschrift bij de foto bovenaan: vertegenwoordigers van POLFAR en ASTRON bij de ondertekening van het contract voor drie nieuwe Poolse LOFAR antennestations: Prof. Jerzy Jaroszewski (Vice Rector for Research of University of Warmia and Mazury), Prof. Andrzey Krankowski (University of Warmia and Mazury), Prof. Katarzyna Otmianowska-Mazur (coordinator of POLFAR, Astronomical Observatory of the Jagiellonian University), Dr. Marian Soida (Vice Director of the Astronomical Observatory of the Jagiellonian University in Kraków), Ronald Halfwerk (Director of the AstroTec Holding, ASTRON), Ass. Prof. Hanna Rothkaehl (Space Research Center of Polish Academy of Sciences in Warszawa), Rene Vermeulen (Director of the ILT, ASTRON), Dr. Krzysztof Chyży (Astronomical Observatory of the Jagiellonian University) and Ass. Prof. Ewa Szuszkiewicz (Head of the Institute of Astronomy and Astrophysics of the Szczecin University). Copyright: Fot. Przemysław Skrzydło / Agencja Gazeta.

Een foto van de locaties van de verschillende internationale LOFAR antennestations inclusief de drie nog te bouwen Poolse stations is hier te vinden. 

 

Over LOFAR:
De LOFAR-telescoop is ontworpen en gebouwd door ASTRON, het Nederlandse instituut voor radioastronomie. Het is een revolutionaire radiotelescoop, die werkt met de laagste frequenties die vanaf de aarde waargenomen kunnen worden. Met LOFAR kunnen astronomen miljarden jaren terugkijken naar een periode waarin de eerste sterren en sterrenstelsels zich vormden (de zogenoemde Kosmische Middeleeuwen). Ze kunnen onafgebroken de laagfrequente radiohemel afzoeken naar de meest energetische en explosieve gebeurtenissen in het heelal.
LOFAR is een erkende wetenschappelijke en technologische voorloper van de volgende generatie radiotelescoop, de Square Kilometre Array (SKA). De SKA wordt voorbereid door een wereldwijde samenwerking van landen en instituten, waaronder Nederland. ASTRON heeft in het SKA-project een van de leidende rollen. De opgebouwde expertise in LOFAR over enorme gegevensstromen is daarbij essentieel.

 

Over het Poolse LOFAR Consortium, POLFAR:
POLFAR bestaat uit volgende instituten:

- Jagiellonian University, Krakow: leider van het Consortium
- Space Research Center of Polish Academy of Sciences, Warszawa
- University of Warmia and Mazury in Olsztyn
- Nicolaus Copernicus University in Toruń
- University of Zielona Góra
- Nicolaus Copernicus Astronomy Centre of Polish Academy of Sciences, dept. in Torun
- University of Szczecin
- University of Environmental and Life Sciences in Wrocław
- Institute of Bioorganic Chemistry Polish Academy of Sciences - Poznań Supercomputing and Networking Center

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON