Hoofdkantoor Square Kilometre Array permanent in Engeland

Hoofdkantoor Square Kilometre Array permanent in EngelandClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.Leden van de Square Kilometre Array (SKA) hebben besloten dat onderhandelingen met de Britse overheid zullen starten om het hoofdkantoor van de SKA permanent in Engeland te vestigen op de locatie Jodrell Bank van de Universiteit van Manchester.

Het SKA-project is een internationale samenwerking om 's werelds grootste radiotelescoop, met een ontvangend oppervlak van een vierkante kilometer (een miljoen vierkante meter) te bouwen. De SKA zal worden gebouwd in Zuid-Afrika en Australië.

Het hoofdkantoor van het internationale SKA-project is momenteel, in de fase voorafgaand aan de bouw, gevestigd bij Jodrell Bank. Het kantoor wordt uiteindelijk uitgebreid om het project te kunnen ondersteunen als de telescoop daadwerkelijk gebouwd wordt.

"Ik ben zeer verheugd dat we een permanent verblijf voor het SKA-hoofdkantoor hebben vastgesteld", zegt Prof. Philip Diamond, algemeen directeur van de SKA Organisatie. "Hiermee hebben wij een belangrijke stap gezet voor de SKA, voorafgaand aan de internationale onderhandelingen om een intergouvernementele organisatie te vormen en te starten met de bouw van de telescoop in 2018."

Het keuzeproces voor de permanente locatie van het hoofdkantoor begon in 2014, toen de verschillende aangesloten landen werden uitgenodigd om een voorstel in te dienen. Dit leidde tot twee voorstellen: van Italië en Engeland. Beide werden als uitstekend beoordeeld en geschikt bevonden voor het project. Na een zorgvuldige afweging lieten de leden van de SKA Organisatie weten dat de locatie bij Jodrell Bank in Engeland de voorkeur had voor het toekomstige verblijf van het SKA-hoofdkantoor, met dank aan het doortastende pakket dat de Engelse overheid aanbood.

Het Engelse plan, ondersteund door de Science and Technology Facilities Council, de Universiteit van Manchester, de Cheshire East Council, en de universiteiten van Oxford en Cambridge, omvat het voornemen een unieke campus te ontwerpen en bouwen voor dit project, dat één van de meest inspirerende wetenschapsprojecten van de 21e eeuw is. Het hoofdkantoor zal aan alle eisen van het SKA-project voldoen en heeft de mogelijkheid om in de toekomst uitgebreid te worden.

De leden van de SKA Organisatie bedankten de Italiaanse overheid voor het insturen van een aantrekkelijk voorstel, waarmee ze de hoge status die het project in Italië heeft verworven, hebben bewezen. De algemeen directeur van de SKA en het SKA-bestuur zullen blijven samenwerken met de Italiaanse vertegenwoordigers om te verzekeren dat de zichtbaarheid en politieke steun voor het project in Italië behouden blijven en om de deelname van het land in het project te maximaliseren.

"Italië is vanaf het de eerste fases van het project al een belangrijke partner geweest", zegt Prof. Diamond. "Ik ben ervan overtuigd dat ze op een hoog niveau betrokken zullen blijven op alle fronten van het project en ik kijk ernaar uit om met hen en de andere partnerlanden samen te werken nu we overgaan naar de volgende fase van de SKA."

Over de SKA
Het Square Kilometre Array (SKA)-project is een internationale inspanning om de grootste radiotelescoop ter wereld te bouwen, geleid door de SKA Organisatie. Sterrenkundigen zullen met de SKA transformationele wetenschap bedrijven om het Universum en de wetten van de fundamentele fysica beter te kunnen begrijpen, de hemel tot in de kleinste details in de gaten te houden en deze honderden keren sneller dan elke andere bestaande telescoop in kaart te brengen.
De SKA is niet één telescoop, maar een verzameling van antennes of instrumenten (een ‘array'), die op grote afstanden van elkaar verspreid zullen staan. De SKA wordt in twee fases gebouwd: fase 1 (SKA1 genoemd) in Zuid-Afrika en Australië; fase 2 (SKA2) in andere Afrikaanse landen, waarbij de component in Australië ook wordt uitgebreid.


De SKA wordt al door elf landen gesteund: Australië, Canada, China, Duitsland, India, Italië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De SKA Organisatie heeft de beste wetenschappers, ingenieurs en beleidsmakers en meer dan honderd bedrijven en onderzoeksinstituten uit twintig landen samengebracht voor het ontwerp en de ontwikkeling van de telescoop. De start van de bouw staat gepland voor 2018 en de eerste wetenschappelijke waarnemingen voor 2020.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON