Astronomen bij ASTRON maken licht werk van pulsars!

Astronomen bij ASTRON maken licht werk van pulsars!Click here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Astronomen Joeri van Leeuwen en Jason Hessels van ASTRON hebben de 'Enlighten Your Research' wedstrijd van SURFNet gewonnen. Ze krijgen kosteloos beschikking over een zogenaamd dynamisch lichtpad. Een lichtpad is een rechtstreekse snelle verbinding tussen twee (super)computers met behulp van glasvezel. Ook ontvangen ze 20.000 Euro om het gebruik van het lichtpad goed in te bedden in hun onderzoek.

Binnen het winnende voorstel doen Van Leeuwen en Hessels onderzoek naar pulsars. Pulsars blijven over als sterren aan het eind van hun leven ontploffen. Ze zijn even zwaar als sterren, maar bij de ontploffing zo samengeperst dat ze 100.000 keer kleiner zijn geworden. Door deze samenpersing zijn pulsars zeer geschikte laboratoria voor onderzoek naar de fundamentele eigenschappen van materie en zwaartekracht in ons heelal.

"Met de grootste en gevoeligste radio telescopen ter wereld zoeken wij naar zeldzame pulsarsystemen," zegt Van Leeuwen. "Om de constante stroom van gegevens die deze telescopen voortbrengen te kunnen opslaan, verwerken en visualiseren gaan we nu vier verschillende supercomputers en werkplekken in Dwingeloo, Groningen en Amsterdam per lichtpad tot één systeem samensmelten."

-----------------------------------------------
Meer informatie:

Dr. Joeri van Leeuwen, Tel: 06 - 26 154 552. E-mail: leeuwen [at] astron [dot] nl
Femke Boekhorst, PR & Communicatie. Tel.: 0521 595 204. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl

Beeld en animaties op: http://www.pulsars.nl/.

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2020 ASTRON