ASTRON legt nieuw natuurgebied aan in Drenthe

ASTRON legt nieuw natuurgebied aan in DrentheClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.Dat sterrenkundig onderzoek verrassende resultaten op kan leveren, is bekend. Maar dat sterrenkunde ook kan zorgen voor een geheel nieuw natuurgebied, is nieuw. LOFAR, een sensornetwerk dat op initiatief van ASTRON is ontwikkeld door onderzoeksinstellingen, universiteiten en bedrijven, bewijst dit. Op 15 september vindt de officiële oplevering plaats van het LOFAR natuurproject in het centrale LOFAR gebied.

Het centrum van de LOFAR telescoop wordt gebouwd tussen Exloo en Buinen in Drenthe op achttien terpen, waar ongeveer 3.000 antennes geplaatst worden. In het midden van het gebied bevindt zich de superterp, een grote cirkelvormige terp met een doorsnede van 340 meter. Dit centrale LOFAR gebied ligt tussen de Hondsrug en het Veenkoloniale gebied en wordt doorsneden door het Achterste Diep, een bovenloop van de Hunze. Hier zijn een kwelmoeras, natte veelsoortige graslanden, slenken, poelen en een opnieuw kronkelende beek met vistrappen aangelegd. In totaal is in het gebied meer dan 360.000 kubieke meter grond verplaatst. Hiermee is dit voormalige akkerbouwgebied omgetoverd tot een veelbelovend natuurgebied van 400 hectare.

Peter Bennema, projectmanager LOFAR natuurontwikkeling: "De samenwerking tussen ASTRON en de verschillende partijen heeft ervoor gezorgd dat we dit natuurgebied konden realiseren. Ondanks de soms barre weersomstandigheden tijdens de bouw en het feit dat het werk gedurende twee broedseizoenen gedeeltelijk heeft stilgelegen, is het natuurgebied nu voltooid en kunnen we straks genieten van prachtige natuur in het LOFAR gebied."

De combinatie van high tech en natuur maakt het LOFAR natuurproject uniek. Om deze reden is het LOFAR natuurproject dan ook genomineerd voor de prestigieuze prijsvraag ‘de Gouden Piramide'.

De natuurontwikkeling in het centrale LOFAR gebied is tot stand gekomen door de samenwerking tussen ASTRON, stichting Het Drentse Landschap, Waterschap Hunze en Aa's, en de provincie Drenthe. Het Drentse Landschap krijgt uiteindelijk het hele gebied in eigendom en beheer. De werkzaamheden voor de natuurinrichting werden uitgevoerd door aannemer Oosterhuis BV uit Nijeveen. Oranjewoud BV voerde de directie over het werk.


Voor meer informatie:

Peter Bennema, projectmanager LOFAR natuurontwikkeling, ASTRON. Tel.: 06-21503215. E-mail: bennema [at] astron [dot] nl.
Femke Boekhorst, PR & Communicatie, ASTRON. Tel.: 0521 595 204 en 06-21234243. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl.

www.astron.nl  
www.lofar.org  

Foto boven: overzichtsfoto, met de superterp, nieuwe natuurbeek en poelen. Copyright: Aerophoto Eelde

 

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON