Astronomie over grenzen

Astronomie over grenzenClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

 

Een internationale groep astronomen heeft met succes gezamenlijke waarnemingen uitgevoerd met stations van ASTRON's LOFAR telescoop in Exloo (Drenthe, Nederland) en in Effelsberg (Duitsland). Hiermee is de samenwerking in de internationale LOFAR telescoop een feit. Op 20 augustus werd de heldere quasar genaamd 3C 196, een sterrenstelsel dat bijna tien miljard lichtjaren verwijderd is van Aarde, met succes door LOFAR stations in de beide landen gemeten in een gezamenlijke waarneming. Dit bewijst dat de verschillende antennestations waaruit LOFAR bestaat, kunnen samenwerken om zo beelden met een hoge resolutie te maken van objecten in het Heelal.

Olaf Wucknitz, astronoom bij het Argelander-Instituut voor astronomie van de universiteit van Bonn, vond op 31 augustus sluitend bewijs voor het succes van de meting van de felle, ver weg gelegen quasar 3C 196, nadat deze eerst geanalyseerd was door astronomen van ASTRON in Dwingeloo, van de universiteit van Manchester (Engeland) en van het Max Planck Instituut voor Radioastronomie (Bonn, Duitsland).

Prof. Michael Garrett, algemeen directeur van ASTRON: "onze collega's in Bonn hebben laten zien dat dit soort gezamenlijke metingen, waarbij verschillende LOFAR stations tot afstanden van honderden kilometers tegelijkertijd worden gebruikt, nu niet meer alleen een droom zijn. Dit opent een compleet nieuw venster op het Universum en zal nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen mogelijk maken."

André Gunst, projectleider van het LOFAR Technical Team: "Ik ben erg verheugd om bewezen te zien dat alle stukjes van het LOFAR bouwwerk, waaraan zoveel mensen bij ASTRON samen met onze partners jarenlang hard hebben gewerkt, nu werkelijk zelfs tot over de landsgrenzen heen in elkaar blijken te passen."

Michael Kramer, tevens één van de directeuren van het Max Planck Instituut voor Radioastronomie: "Deze eerste beelden met de LOFAR stations in Effelsberg en Exloo zijn het resultaat van Europese samenwerking tussen partners van verschillende onderzoeksinstituten en universiteiten. Het Max Planck Instituut is trots om één van deze partners te zijn en we kijken uit naar de eerste wetenschappelijke resultaten."

Astronomen en technici van ASTRON hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek. Het team dat het onderzoek heeft uitgevoerd, bestaat uit: George Heald (ASTRON) James M. Anderson (Max Planck Instituut voor Radioastronomie, Duitsland), Neal Jackson (Universiteit van Manchester, Engeland), Olaf Wucknitz (het Argelander-Instituut voor astronomie); Directeuren van het Max Planck Instituut voor Radioastronomie, die ook betrokken waren bij het onderzoek: Michael Kramer en J. Anton Zensus; Directeur van ASTRON: prof. Michael Garrett.

Bijschrift foto: schets van de LOFAR stations die gebruikt zijn voor de eerste internationale waarneming. Bovenaan rechts: één van de LOFAR stations nabij Exloo. Onderaan links: het LOFAR station in Effelsberg. Copyright: E. Ros (Univ. Valencia/MPIfR); Inlets: ASTRON & MPIfR.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON