Planetron, CAMRAS & ASTRON organiseren Sterrendag

Planetron, CAMRAS & ASTRON organiseren Sterrendag Click here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Wat is er eigenlijk allemaal te zien aan de sterrenhemel? Hoe werkt een radiotelescoop? En wat is nu precies radioastronomie? Deze en nog veel meer vragen worden op zondag 25 oktober beantwoord tijdens de Sterrendag Dwingeloo. Op deze dag organiseren het Planetron Cinedome, stichting CAMRAS en ASTRON, Nederlands Instituut voor Radioastronomie, allerlei activiteiten voor jong en oud. De dag wordt georganiseerd in het kader van het Internationale Jaar van de Sterrenkunde 2009 en Oktober Kennismaand.

Op de Sterrendag Dwingeloo kunnen bezoekers een speciale vertoning in het planetarium van het Planetron volgen. Tijdens de voorstellingen wordt beschreven welke sterren, planeten en sterrenbeelden te zien zijn aan de sterrenhemel van die dag. Bezoekers kunnen een voorstelling bezoeken door vooraf op de website van het Planetron een kaart te reserveren.
In de expositieruimte van het Planetron geeft ASTRON onder andere informatie over de nieuwe LOFAR telescoop, die momenteel bij Exloo gebouwd wordt. Ook vertellen astronomen over hun ontdekkingen.
De Dwingeloo Radiotelescoop van ASTRON is sinds kort een rijksmonument geworden. Bij CAMRAS, de stichting die de telescoop beheert, kunnen bezoekers tijdens de Sterrendag Dwingeloo een kijkje nemen in de controlekamer van de telescoop. Bezoekers kunnen de radiotelescoop bezoeken door op de website van het Planetron Cinedome een kaart te reserveren.

Iedereen die de Sterrendag wil bezoeken, is van harte welkom bij het Planetron Cinedome. Het adres is: Drift 11b, Dwingeloo, telefoon: 0521 59 35 35. Vanaf het Planetron kunnen bezoekers, op vertoon van een vooraf gereserveerde toegangskaart, de Dwingeloo Telescoop bezoeken met een (gratis) pendelbus die tussen het Planetron en de Dwingeloo telescoop heen en weer rijdt. In de storingsvrije zone rond de telescoop is geen verkeer toegestaan en het ASTRON bedrijfsgebouw is niet opengesteld. Meer informatie over deze dag is te vinden op: www.sterrendag.dwingeloo.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Planetron:
Gert Kieft, directeur. Tel.: 0521 59 35 35. E-mail: gkieft [at] planetron [dot] nl

CAMRAS:
Ard Hartsuijker, PR medewerker. Tel.: 0570 546 747 en 06 51 51 49 81. E-mail: ard [dot] hartsuijker [at] camras [dot] nl

ASTRON:
Femke Boekhorst, PR & Communicatiemedewerker. Tel.: 0521 595 204 en 06 21 23 42 43. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl.

Zie ook:
www.planetron.nl
www.camras.nl
http://www.astron.nl/nl/about-astron/press-public/sterrendag-dwingeloo-2009-zondag-25-oktober-2009  

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON