Vidi-subsidie voor ASTRON astronoom Marijke Haverkorn

Vidi-subsidie voor ASTRON astronoom Marijke HaverkornClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Marijke Haverkorn, astronoom bij ASTRON, is de gelukkige ontvanger van een Vidi subsidie, onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO. Ze heeft deze aangevraagd voor onderzoek naar het magneetveld van de Melkweg, onder andere met de LOFAR telescoop. LOFAR is uitermate gevoelig voor zwakke magneetvelden op grote afstanden van het melkwegvlak, een gebied waar nog vrijwel niets van bekend is.

Van de 800.000 euro subsidie zal Haverkorn een promovendus aannemen (gebaseerd aan de Universiteit Leiden) en twee postdocs (gebaseerd op ASTRON). Bovendien kan ze extra hardware aanschaffen voor de verwerking en -opslag van LOFAR data.

Naast het helpen met LOFAR commissioning, gaat Haverkorns groep Galactische polarisatiewaarnemingen analyseren en methodes ontwikkelen voor de interpretatie van de data, om het magneetveld in de halo van de Melkweg te karakteriseren. Het doel is om de oorsprong en evolutie van het Galactische magneetveld te achterhalen en de interactie tussen magneetveld en andere componenten van de Melkweg te begrijpen.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON