Scholieren Dwingeloo chatten over sterren met Z-Afrika en Australië

Scholieren Dwingeloo chatten over sterren met Z-Afrika en Australië Click here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Kinderen uit groep 7 van de Burgemeester W.A. Storkschool in Dwingeloo kletsen zaterdag 15 mei met kinderen in Zuid-Afrika en Australië. Zij doen dit tijdens een live internet-uitwisseling, georganiseerd door ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, en Universe Awareness (UNAWE). UNAWE is een internationaal programma dat jonge kinderen in contact brengt met inspirerende aspecten van de sterrenkunde. Door kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar zich bewust te laten worden van de grootsheid en schoonheid van het Heelal, probeert UNAWE hun blikveld te verruimen, hun belangstelling te wekken voor de wetenschap en stimuleert hen zich te ontwikkelen tot nieuwsgierige, verdraagzame en internationaal georiënteerde volwassenen. UNAWE is een wereldwijd platform voor de uitwisseling van ideeën, materialen en lesprogramma's op het gebied van de sterrenkunde en is in ruim 38 landen over de hele wereld actief.

De internet-uitwisseling op 15 mei is georganiseerd in het kader van een grote conferentie die ASTRON in juni in Drenthe organiseert: het Internationale SKA Forum 2010. Tijdens deze conferentie praten wetenschappers en technisch specialisten uit de hele wereld over de bouw van een revolutionaire nieuwe radiotelescoop die de grootste radiotelescoop ter wereld, LOFAR, moet opvolgen: de Square Kilometre Array (SKA). Ook wordt er dan verslag gedaan van de internet-uitwisseling van 15 mei, om te benadrukken dat de bouw van een telescoop ook invloed heeft op (jonge) kinderen, wetenschappers van de toekomst, en hun ideeën over sterrenkunde en het heelal.

Tijdens de internet-uitwisseling gaan de kinderen uit Dwingeloo zelfgemaakte telescoopjes vergelijken met de telescoopjes die hun leeftijdsgenootjes van de scholen in Zuid-Afrika en Australië hebben gemaakt. De dag wordt afgesloten met een rondleiding bij de Westerbork telescoop.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON