Twee Rubicon-beurzen voor onderzoekers in astronomie

Twee Rubicon-beurzen voor onderzoekers in astronomieClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 31 jonge, veelbelovende wetenschappers een subsidie uit het programma Rubicon toegekend. Met Rubicon kunnen pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers onderzoekservaring opdoen in het buitenland. Buitenlandse onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoek in Nederland verrichten. Twee van de toegekende Rubicon beurzen zijn voor Ir. Rob Maaskant (ASTRON) en Drs. Christian Struve (ASTRON/ Kapteyn Instituut).

Het merendeel van de succesvolle kandidaten is in Nederland gepromoveerd en vertrekt naar het buitenland. Net als bij eerdere toekenningsronden zijn de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de meest populaire bestemmingen. Andere kandidaten vertrekken naar Frankrijk, België, Denemarken, Duitsland en Zwitserland.


Ervaring in het buitenland

Zeven onderzoekers gebruiken Rubicon om onderzoek te doen aan een Nederlandse instelling. Hiervan zijn drie onderzoekers gepromoveerd in het buitenland. NWO hoopt in de komende jaren meer buitenlandse onderzoekers aan te trekken voor een onderzoeksperiode in Nederland. Hiermee kan NWO de internationale mobiliteit van wetenschappelijk talent stimuleren.

In totaal dienden 155 jonge onderzoekers een aanvraag in, 31 van hen ontvangen nu een Rubicon. Voorop in de beoordeling staan de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, van de onderzoeker en van het gastinstituut. De haalbaarheid van het onderzoek en de mobiliteit van de onderzoeker tellen ook mee.


Extra financiering uit Brussel

Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker een jaar onderdak bieden, ontvangen 55.000 euro. Nederlanders die naar het buitenland gaan, krijgen een subsidie waarvan het bedrag afhankelijk is van de gekozen bestemming. Iedere ronde stelt NWO 1,7 miljoen euro beschikbaar voor Rubicon. Voor de rondes in 2010 ontvangt NWO bovendien cofinanciering via het programma 'Marie Curie Cofund Action' van de Europese Unie. Met deze middelen heeft NWO extra ruimte voor jong talent onderzoek te doen in het buitenland.


Verandering in Rubicon

NWO heeft het programma Rubicon onlangs laten evalueren. Uit die positieve evaluatie bleek onder andere dat er binnen de wetenschap zeker behoefte is aan een dergelijk programma. Naar aanleiding van de evaluatie is Rubicon aangepast. Vanaf de volgende aanvraagronde kunnen zowel onderzoekers die naar het buitenland gaan, als onderzoekers die naar Nederland komen, een subsidie aanvragen voor een periode van 12 tot 24 maanden. Hiermee is de aan te vragen periode voor alle aanvragers gelijk.


Rubicon

De naam van de subsidie komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak de rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'Veni, vidi, vici'. Rubicon (www.nwo.nl/rubicon) geldt als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

 

Meer informatie over de Rubicon-toekenning:

http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_874BNS  

 

 


Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON