Nederlandse juf speelt hoofdrol in Amerikaanse strip

Nederlandse juf speelt hoofdrol in Amerikaanse stripClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.Het verhaal van de ontdekking van de mysterieuze groene gaswolk, die is ontdekt door lerares Hanny van Arkel en internationaal bekend staat als ‘Hanny's Voorwerp', is vereeuwigd in een Amerikaans stripboek. Hanny van Arkel en het team van wetenschappers, onder wie een aantal medewerkers van ASTRON, zijn als stripfiguren vereeuwigd in het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal "Hanny and the mystery of the Voorwerp". De strip, die zowel op internet als in boekvorm zal verschijnen, wordt vrijdag 3 september in Atlanta (VS) officieel gepresenteerd tijdens 's werelds grootste science fictionbijeenkomst ‘DragonCon'. Hanny van Arkel zal deze wereldpremière bijwonen door middel van een live verbinding via internet.

Het object, dat zo'n 700 miljoen lichtjaar van de aarde afstaat, werd in 2007 ontdekt door Hanny van Arkel, toen zij als vrijwilliger sterrenstelsels categoriseerde op de website van het Galaxy Zoo project. Zelf was ze nauwelijks amateur-sterrenkundige; ze had Galaxy Zoo, een online astronomieproject, gevonden via Queen's gitarist en afgestudeerd astrofysicus Brian May.

 


Nadat ze de mysterieuze groene gaswolk, Hanny's Voorwerp genoemd, onder de aandacht had gebracht bij professionele astronomen, volgde een serie van onderzoeken met onder andere de Westerbork telescoop van ASTRON. Hierna kreeg het team zelfs toestemming om het Voorwerp te bekijken met de Hubble Space Telescope. Met steun van NASA en het Space Telescope Science Institute is uiteindelijk de strip geboren, om de hele wereld te laten zien wat ze hebben geleerd.

Hanny van Arkel: "Het team heeft mij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de strip en ik ben zeer tevreden over het resultaat. Het legt op een begrijpelijke manier uit wat ik heb ontdekt en het is erg mooi geworden."

De tekst van de strip is geschreven door Mike Beatini, Pamela Gay, Bill Keel, Kelly McCullough, Mike Schoenberg en Jason en Jodi Thibeault. De tekeningen zijn van Elea Braasch en Chris Spangler.

De strip is binnenkort te zien op http://hannysvoorwerp.zooniverse.org/.

 


 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Hanny van Arkel. E-mail: jufhanny007 [at] hotmail [dot] com.

Femke Boekhorst, PR & Communicatie ASTRON. Tel.: 0521 595 204 en 06 21 23 42 43. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl.

Voor meer informatie over het bijwonen van de première, de strip en Hanny's Voorwerp, zie: http://hannysvoorwerp.zooniverse.org/ of www.hannysvoorwerp.com.

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON