Nederlandse onderwijzeres onthult beelden van Hubble telescoop

Nederlandse onderwijzeres onthult beelden van Hubble telescoopClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Nederlandse juf onthult Hubble Space Telescope- waarnemingen van Hanny's Voorwerp: een merkwaardige ontdekking.

 

Nieuwe foto's van de Hubble Space Telescope van een van de vreemdste objecten in de ruimte ooit ontdekt, zullen deze week worden gepresenteerd tijdens een jaarlijkse conferentie van de American Astronomical Society in Seattle (USA). De Hubble waarnemingen leveren belangrijke nieuwe informatie op voor het onderzoek naar de aard van Hanny's Voorwerp. Dit mysterieuze object is door de Nederlandse lerares Hanny van Arkel ontdekt toen zij als vrijwilligster meedeed aan het online astronomieproject Galaxy Zoo. Hanny maakt als amateur deel uit van het wetenschapsteam, dat geleid wordt door Bill Keel (University of Alabama). Bill Keel zal de nieuwe resultaten deze week presenteren in Seattle, waar duizenden astronomen uit de hele wereld samenkomen voor de jaarlijkse AAS bijeenkomst. Reeds eerder maakte Hanny deel uit van het onderzoeksteam dat vorig jaar zeer gevoelige radiometingen van het Voorwerp heeft gedaan met ASTRON's Westerbork Synthesis Radio Telescope (WSRT) en het Europese VLBI Netwerk (EVN).

 

Hanny, die zelf aanwezig zal zijn bij de persconferentie in Seattle deze week, zegt dat de Hubble foto's de beste en scherpste zijn ooit gemaakt van Hanny's Voorwerp. De Hubble foto's tonen aan dat er wel degelijk nieuwe sterren worden gevormd in het groene object dat naast het spiraalstelsel IC 2497 is gelokaliseerd, zo'n 650 miljoen lichtjaar van de aarde. De eerdere WSRT en EVN radiowaarnemingen hadden al laten zien dat het Voorwerp slechts een onderdeel is van een groot reservoir gas dat zich om dat sterrenstelsel heen bevindt. Tevens werd een radio plasma jet gedetecteerd die van het sterrenstelsel in de richting van het Voorwerp schijnt. Volgens Hanny tonen de analyses van de nieuwe Hubble foto's aan dat het jet vanuit het sterrenstelsel een directe interactie heeft met het gas van Hanny's Voorwerp. "Het lijkt alsof het gas ineenstort en sterren vormt. De jongste sterren zijn slechts een paar miljoen jaar oud en zijn te zwak om vanaf de grond te zien tegen het felle groene licht van het hete gas". Het team denkt ook dat een eerdere uitbarsting van een quasar in de kern van het sterrenstelsel een schaduw over het Voorwerp werpt. De schaduw lijkt op een gat van 20.000 lichtjaren groot, met scherpe randen bij de openingen. Hanny: "het gat en de scherpe kantjes suggereren dat een object dicht bij de quasar een deel van het licht wellicht heeft geblokkeerd, waardoor we een schaduw zien op het gas van het Voorwerp. Het is een beetje als een vlieg op een filmprojectorlens, die voor een schaduw op het beeldscherm zorgt".

 

Prof. Mike Garrett, algemeen directeur van ASTRON en leider van het team dat de radiometingen deed, is onder de indruk van de nieuwe resultaten: "De Hubble foto's zien er fantastisch uit - ik twijfel er niet aan dat ze een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de ware aard van het Voorwerp".

 

Ondertussen geniet Hanny van Arkel van haar verblijf in Seattle. Het is een lange afstand van haar klaslokaal in Heerlen, waar ze biologieles geeft aan de leerlingen van het Citaverde College, maar ze lijkt het ontzettend naar haar zin te hebben. "Sinds mijn aankomst heb ik wetenschappers en journalisten ontmoet en waar ik ook ben, het Voorwerp lijkt iedereen te fascineren. Ik verheug me erop om eenmaal thuis aan mijn leerlingen te vertellen hoe leuk wetenschap kan zijn."

 

 

Voor foto's en meer informatie over de Hubble Space Telescope waarnemingen van Hanny's Voorwerp en het spiraalsterrenstelsel IC 2497, zie:

http://hubblesite.org/news/2011/01

http://www.nasa.gov/hubble

 

Voor foto's van Hanny van Arkel in Seattle, zie:
www.astron.nl/about-astron/press-public/news/AAS-hanny's-voorwerp

 

Voor meer informatie over Hanny's Voorwerp, zie Hanny's website:
www.hannysvoorwerp.com

 

Voor WRST en EVN foto's van Hanny's Voorwerp en het spiraalsterrenstelsel IC 2497, zie:
www.astron.nl/about-astron/press-public/news/unravelling-mystery-hanny's-voorwerp

 

 

Voor meer informatie:

Hanny van Arkel : +1 773 6273871 of jufhanny007 [at] hotmail [dot] com

Margreet Nannenberg, ASTRON: 0521 595 119 of nannenberg [at] astron [dot] nl

 

De Hubble Space Telescope is een project van een internationale samenwerking tussen NASA en de European Space Agency. NASA's Goddard Space Flight Center leidt de telescoop. Het Space Telescope Science Institute (STScI) regelt de betrokken wetenschappelijke onderzoeken. STScI wordt voor NASA bestuurd door de Association of Universities for Research in Astronomy, Inc., in Washington, D.C.

 

ASTRON is het Nederlandse instituut voor radioastronomie; onderdeel van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

 

 

Hanny van Arkel (midden) op bezoek op bij de ASTRON- stand in Seattle.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON