Nieuw signaal-meetsysteem telescoop voor Europese navigatie

Nieuw signaal-meetsysteem telescoop voor Europese navigatieClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.Op woensdag 6 april demonstreert ASTRON, in samenwerking met S&T, de Technische Universiteit Delft en TNO, het eerste gekwalificeerde signaal-meetsysteem voor het Galileo navigatiesysteem aan het Italiaanse ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space ("TAS‑I") en aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Galileo is de Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS systeem. Het meetsysteem dat ASTRON nu oplevert, is een belangrijke bouwsteen voor de realisatie van Galileo, omdat het essentiële informatie over de nauwkeurigheid van Galileo aan TAS‑I en ESA zal leveren. De uiterst gevoelige radiotelescoop van Westerbork is uitermate geschikt om voor dit doel de Galileo-signalen te meten.

Sinds begin 2007 werkt een consortium, geleid door ASTRON, aan een "Signal-in-Space Monitoring Facility" (SMF) in de Westerbork telescoop met als doel de signaaleigenschappen en navigatiegegevens van de eerste vier Galileosatellieten te valideren. De signalen die door Galileo worden uitgezonden vallen in de zogenaamde L-band, de frequentie waar de telescoop het meest gevoelig voor is. De Westerbork telescoop is een uiterst gevoelig instrument en leidend in zijn klasse voor het opvangen van radiostraling voor astronomisch onderzoek. Daarbij moeten zo veel mogelijk invloeden van door mensen gemaakte radiostraling worden vermeden. Mede uit dien hoofde is het een prachtige samenwerking dat de Westerbork telescoop nu de eerste faciliteit is die de eigenschappen van de radio-emissie van de Galileo satellieten kan karakteriseren.
De versterking die een 25-meter schotelantenne biedt en de lage ruis van het gekoelde "front-end" resulteren in een uitstekende signaal-ruisverhouding voor een precieze bepaling van de signaaleigenschappen van de satellieten. De richtcapaciteit van de antenne zorgt er ook voor dat alleen de signalen van de satelliet die getest wordt, worden ontvangen.

Het consortium, bestaande uit ASTRON, S&T, de TU Delft en TNO, ronden de formele oplevering van het systeem af met een demonstratie op woensdag 6 april en een training op donderdag 7 april aan TAS-I. TAS-I is voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA onderaannemer van het "Galileo System Environment Emulator", waar SMF een onderdeel van is. In augustus 2011 worden de eerste twee Galileo-satellieten gelanceerd. Enkele maanden later vindt de lancering plaats van twee volgende satellieten.


 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Femke Boekhorst, PR & Communicatie. Tel.: 0521 595 204. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl

Truus van den Brink. Tel.: 0521 595 144. E-mail: brink [at] astron [dot] nl.

 

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON