12 mei 2012: EU Kijkdag bij de LOFAR telescoop

 

EU Kijkdag 2012

 

Wat?     Europa om de hoek 2012 bij de LOFAR telescoop
Wanneer?    Zaterdag 12 mei, van 12.00-16.00 uur.
Waar?    Exloërweg 13, Buinen (zie kaart onderaan).

Meer info? www.europaomdehoek.nl/kijkdagen en de flyer over de ASTRON EU Kijkdag.

 

Op zaterdag 12 mei houdt ASTRON in het kader van de SNN EU Kijkdag 2012 een kleine open dag over het SKA Noord-Nederland project en LOFAR. LOFAR is de grootste radiotelescoop ter wereld en staat o.a. tussen Exloo en Buinen. SKA is de Square Kilometre Array, een nóg grotere radiotelescoop die gebouwd gaat worden in Zuid-Afrika en Australië.

Tijdens de EU Kijkdag 2012, georganiseerd door Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), zetten organisaties in Nederland die subsidie hebben ontvangen van Europa hun deuren open voor het grote publiek. Het is niet nodig om je vooraf op te geven voor dit evenement.

 

Thema

ASTRON organiseert op deze open dag leuke activiteiten voor jong en oud bij het LOFAR veld (zie voor de locatie onderaan op deze pagina). Het thema dat SNN voor deze dag heeft bedacht, is "Innovatie". Daar kan ASTRON prima mee uit de voeten!

Op de open dag zal je precies kunnen zien wat het project SKA Noord-Nederland inhoudt, hoe LOFAR eruit ziet en hoe het innovatieve idee van een megatelescoop als LOFAR is ontwikkeld. Ook kun je zien dat het nog veel groter kan dan LOFAR, namelijk met de SKA, de Square Kilometre Array. Dit wordt een radiotelescoop die nog veel groter en gevoeliger zal zijn dan LOFAR. Maar waar komt die telescoop dan en hoe zal hij eruit zien? Dat zie je allemaal op de Europa Kijkdag bij ASTRON.

 

De LOFAR antennes in het veld. Klik op de foto om hem groter te maken.

 

Activiteiten

De ASTRON-commissie voor deze EU Kijkdag is op volle kracht bezig om leuke en interactieve activiteiten te organiseren. De activiteiten variëren van een mini-pretlab waarin kinderen zelf o.a. een zaklampje in elkaar kunnen solderen, een workshop pulsars (neutronsterren die fungeren als vuurtoren ) maken en het mobiele planetarium van de RuG tot rondleidingen op het LOFAR veld en 'kijken' naar de zon met een kleine radiotelescoop en de zonnetelescoop. De rondleidingen op het veld zijn vanaf het terrein bereikbaar met een busje of een huifkar. Er zijn o.a. gratis posters voor kinderen beschikbaar, klik hier voor een voorproefje.

De activiteiten zijn gratis en gratis parkeren is mogelijk op het terrein. Houd deze website in de gaten zodat je op de hoogte blijft van al het nieuws over deze mini-open dag!

 

Artist impression van de Square Kilometre Array (SKA). Bron: Swinburne Astronomy Productions/ SPDO.

 

Locatie

Zoom uit om de route te bepalen naar Exloërweg 13. Nabij de locatie zal bewegwijzering staan naar de open dag activiteiten. Op de locatie zelf kunt u vlaggen zien van de EU Kijkdag.

 

Luchtfoto van het centrale LOFAR gebied

Foto van de superterp met 6 LOFAR stations, genomen vanuit de lucht met een zeppelin (Copyright: Peter Elenbaas). Op de EU Kijkdag kunt u rondleidingen langs de LOFAR antennes krijgen op deze superterp. Klik op de foto om hem groter te maken.

 

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2020 ASTRON