Nederland en Zuid-Afrika werken samen aan Big Data

Nederland en Zuid-Afrika werken samen aan Big DataClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Unieke publiek-private partnership rond high-tech systems

Publiek-private samenwerking binnen de astronomie krijgt een nieuwe internationale dimensie. Op 5 april hebben de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Zuid-Afrikaanse National Research Foundation, IBM Nederland en IBM Zuid-Afrika een samenwerking getekend om samen onderzoek te doen naar slimme ICT gericht op radioastronomie. Vorige week werd bekend dat NWO-instituut ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, en IBM gaan samenwerken in het DOME project. Dankzij het NWO-gebied Exacte Wetenschappen is nu ook Zuid-Afrika aangesloten op dit ambitieuze onderzoeksprogramma.

In het zogenaamde Square model voor publiek-private samenwerking dragen in elk partnerland zowel een publieke als een private partij bij aan innovatief onderzoek. Louis Vertegaal, directeur van NWO-gebied Chemische en Exacte Wetenschappen: ‘Internationale samenwerking is essentieel zowel voor het onderzoek, als voor de ontwikkeling van nieuwe markten en diensten. In een wereldwijde economie kunnen we pubiek-private samenwerking niet meer alleen op nationale schaal zien.' De vier partijen hebben de samenwerkingsovereenkomst ondertekend op de Nederlandse Ambassade in Pretoria, onder de hoede van ambassadeur André Haspels.

Zuid-Afrika bouwt de komende jaren de MeerKAT telescoop in de Karoo. MeerKAT is een grensverleggende telescoop op de hogere frequenties, zoals de Nederlandse LOFAR-telescoop dat op de lagere frequenties is. In DOME-SA zal de computerarchitectuur van MeerKAT, samen met die van LOFAR worden gebruikt om mathematische modellen te ontwikkelen. Marco de Vos, Managing Director van ASTRON: ‘Dergelijke modellen zijn niet alleen nodig voor de volgende generatie radiotelescopen, maar ook voor de volgende generatie datacentres en tal van andere applicaties. De verbreding van dit onderzoek in DOME-SA vergroot de toepasbaarheid aanzienlijk.' Daarnaast zal in DOME-SA onderzoek worden gedaan aan kleine, geavanceerde computers die autonoom kunnen functioneren in extreme omstandigheden. Tenslotte zullen nieuwe signaalverwerkingsalgoritmes worden onderzocht waarmee de kwaliteit en efficiëntie van radioastronomische metingen kan worden verhoogd, maar die ook toepassingen hebben in andere domeinen.

Het onderzoek, dat de codenaam DOME-SA heeft gekregen, zal in Zuid-Afrika worden ingebed in het Zuid-Afrikaanse SKA Project Office. Het SKA Project Office ontwikkelde de MeerKAT, net zoals LOFAR een voorstudie voor de nog te ontwikkelen SKA-telescoop. Jasper Horrell, team-leader van DOME-SA: 'Deze samenwerking past uitstekend bij de ambities van Zuid-Afrika naar het versterken van ons internationale netwerk, en intensieve samenwerking met de industrie'.
Voor NWO is deze nieuwe vorm van internationale publiek-private samenwerking een stap om effectief te kunnen bijdragen aan het Nederlandse topsectorenbeleid. Met DOME-SA is er nu een concreet project dat het succes van dit model laat zien en waarop verder kan worden gebouwd.

 


 

Meer informatie:
• NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
• t.: +31 (0)70 344 07 41, voorlichting [at] nwo [dot] nl

Over NWO:
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.


Onderschrift foto:
De vier partijen, NWO, NRF, IBM Nederland en IBM Zuid-Afrika hebben de overeenkomst getekend op de Nederlandse ambassade te Pretoria, in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur André Haspels en het Zuid Afrikaanse Department of Science and Technology (DST).

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON