Voor één dag sterrenkundige bij ASTRON!

Voor één dag sterrenkundige bij ASTRON!Click here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Op zaterdag 12 mei aanstaande doet ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, mee aan de EU Kijkdagen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Tijdens de EU Kijkdagen zetten organisaties in Nederland die subsidie hebben ontvangen van Europa hun deuren open voor het grote publiek. ASTRON nodigt bezoekers uit om naar LOFAR, de grootste radiotelescoop ter wereld, te komen. Hier kunnen zij zich voor één dag ook even sterrenkundige of ingenieur voelen en een live waarneming doen met een LOFAR antenne, een rondleiding bij de telescoop krijgen, alles leren over een nog grotere telescoop dan LOFAR en een virtuele rondreis maken door het heelal.


Voor ASTRON staat deze kijkdag, naast de LOFAR telescoop, in het teken van de Square Kilometre Array (SKA). Dit is een mondiaal project waarin twintig verschillende landen samenwerken om een nóg grotere en gevoeligere radiotelescoop dan LOFAR te bouwen. Deze SKA zal in Zuid-Afrika en Australië worden gebouwd. ASTRON is internationaal een van de belangrijkste spelers in dit project. In Nederland werkt ASTRON in het SKA Noord-Nederland project (SKA-NN) samen met industrie om de positie in de race om de SKA te bouwen te versterken. Dit doen zij door intelligente, autonome sensorsystemen voor grote netwerken te ontwikkelen, ook wel slimme antennes genoemd, die nodig zijn voor de SKA. Door de samenwerking tussen wetenschap en industrie moet deze technologie uiteindelijk ook ingezet kunnen worden in gebieden als de gezondheidszorg, telecommunicatie, veiligheid en mobiliteit. SKA Noord-Nederland wordt gesubsidieerd door het EFRO-programma van de Europese Commissie (EC), het Koers Noord-programma en door de provincies Drenthe en Groningen.


De activiteiten op de Kijkdag zijn geschikt voor jong en oud. Zo kunnen kinderen volop meedoen aan het pretlab waarbij ze zelf een zaklampje of iets anders in elkaar mogen solderen. Ook is er een workshop pulsars maken waarbij kinderen hun eigen ontplofte ster in elkaar knutselen. Kinderen en volwassenen kunnen rustig achterover leunen op zachte kussens in het mobiele planetarium van de Rijksuniversiteit Groningen en genieten van een reis door het heelal. Sterrenkundigen en ingenieurs van ASTRON geven rondleidingen bij de LOFAR telescoop en laten zien hoe zij bijdragen aan de Square Kilometre Array. Behalve het pretlab zijn alle activiteiten gratis. De Kijkdag vindt plaats aan de Exloërweg 13 in Buinen. Gratis parkeren is mogelijk op het terrein.

 


 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Femke Boekhorst, PR & Communicatie. Tel.: 0521 595 204 en 06 21 23 42 43. boekhorst [at] astron [dot] nl.


Meer informatie is te vinden op:


http://www.astron.nl/node/781
http://www.europaomdehoek.nl/  

 

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON