Meer dan 800 bezoekers op de kijkdag bij ASTRON

Meer dan 800 bezoekers op de kijkdag bij ASTRONClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

 

Meer dan 800 mensen bezochten zaterdag 12 mei de LOFAR telescoop van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, tijdens EU Kijkdagen. Op deze kijkdagen zetten organisaties in Nederland die subsidie hebben ontvangen van Europa hun deuren open voor het grote publiek. ASTRON nodigde bezoekers uit om naar LOFAR, de grootste radiotelescoop ter wereld, te komen. Hier konden zij zich voor één dag ook even sterrenkundige of ingenieur voelen en een live waarneming doen met een LOFAR antenne, een rondleiding bij de telescoop krijgen, alles leren over een nog grotere telescoop dan LOFAR en een virtuele rondreis maken door het heelal.

Voor ASTRON stond deze kijkdag, naast de LOFAR telescoop, in het teken van de Square Kilometre Array (SKA). Dit is een mondiaal project waarin twintig verschillende landen samenwerken om een nóg grotere en gevoeligere radiotelescoop dan LOFAR te bouwen. De SKA zal in Zuid-Afrika en Australië worden gebouwd. ASTRON is internationaal een van de belangrijkste spelers in dit project. In Nederland werkt ASTRON in het SKA Noord-Nederland project (SKA-NN) samen met industrie om de positie in de race om de SKA te bouwen te versterken.

 

De activiteiten op de Kijkdag waren geschikt voor jong en oud. Veel kinderen deden volop mee aan het pretlab waarbij ze zelf een discobroche of looplichtje in elkaar konden solderen.

Ook was er een workshop pulsars maken waarbij kinderen hun eigen ontplofte ster in elkaar knutselden. De mooiste creaties werden hier gemaakt!

 

 

 

Kinderen en volwassenen konden rustig achterover leunen op zachte kussens in het mobiele planetarium van de Rijksuniversiteit Groningen en genieten van een reis door het heelal. Al na 2 uur was dit planetarium voor de hele dag compleet volgeboekt.

 

 

Sterrenkundigen en ingenieurs van ASTRON gaven rondleidingen bij de LOFAR telescoop en vertelden waarom LOFAR belangrijk is voor de Square Kilometre Array.

 

Er heerste een goede en gemoedelijke sfeer gedurende de dag, bezoekers waren geïnteresseerd in de activiteiten bij ASTRON en wachtten ook geduldig voor bijvoorbeeld de zonnetelescoop, waarvoor de zon steeds weer eventjes achter de wolken vandaan moest komen. Ook kregen de rondleiders heel soms een buitje over hun heen maar dit mocht de pret niet drukken. Heel hartelijk dank voor al het harde werk van alle vrijwilligers!


Meer informatie over deze kijkdagen is ook te vinden op: http://www.europaomdehoek.nl/  

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON