7 oktober 2012: sterrenkunde op het Melkwegpad

 

Wat? Sterrenkunde-activiteiten voor iedereen, met name voor kinderen van 5-12 jaar, op het Melkwegpad bij Hooghalen.

Wanneer? Zondag 7 oktober tussen 12.00-16.00 uur. Het is niet nodig om je aan te melden.

Waar? Schattenberg 1, Zwiggelte. Volg de parkeerborden. LET OP: De op-en afritten van de N381 bij Beilen zijn in het weekend van 7 oktober afgesloten!

Meer informatie? http://www.oktoberkennismaand.nl/home/ en http://www.kindermaand.nl/.

Let op! Het is verboden om op het Melkwegpad en bij de Westerbork telescoop een mobiele telefoon aan te hebben. De signalen die een mobiele telefoon uitzendt, kunnen de telescoop en de metingen namelijk verstoren. Dit gebied is daarom een storingsvrije zone. De telefoon (en andere apparaten die signalen uitzenden) moet dan ook helemaal uitgezet worden (en niet alleen op stil gezet worden).

 

Sterrenstelsel Cygnus A, het beeld is gemaakt met ASTRON's LOFAR telescoop.

 

Ontdek ons eigen zonnestelsel!

Op zondag 7 oktober organiseert ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, allerlei activiteiten op het Melkwegpad bij Hooghalen. Bezoekers kunnen gratis meedoen. Langs het schaalmodel van het zonnestelsel, dat onlangs is opgeknapt én waaraan binnenkort nog een speeltoestel wordt toegevoegd, kunnen kinderen de Aarde schilderen zoals je die ziet vanuit het heelal en iets lekkers winnen door de planeten op de juiste volgorde te zetten.

Ook heb je op deze dag de mogelijkheid om zelf één van de schotels van de enorme Westerbork telescoop te besturen en plaats te nemen in het mobiele planetarium voor een reis door het heelal.

 

Zak lekker weg in de zachte kussens in het mobiele planetarium en laat je meevoeren door het heelal!  

Bij de activiteiten van Staatsbosbeheer kun je zien hoe zij onderzoek doen in de natuur en dieren opsporen, met bijvoorbeeld een bat-detector om op zoek te gaan naar vleermuizen of camera's in het bos. Ook kun je nachtvlinders bekijken en zelf op zoek gaan naar muizen.

Het Herinneringscentrum leert kinderen alles over Anne Frank. Aan de hand van een klein kistje met inhoud kunnen kinderen zelf het verhaal van Anne Frank recreëren om thuis aan opa en oma te vertellen.

De activiteiten op het Melkwegpad worden georganiseerd in samenwerking met Universe Awareness , een organisatie die kinderen inspireert met het heelal, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Staatsbosbeheer. De activiteiten vinden plaats in het Weekend van de Wetenschap, dat onderdeel is van Oktober Kennismaand.

Nog een paar praktische aandachtspunten:

  • Op het terrein is (tegen betaling) eten en drinken beschikbaar.
  • In het bos rondom het Melkwegpad zijn twee toiletblokken aanwezig.
  • Het Melkwegpad is toegankelijk voor rolstoelen. 
  • EHBO is aanwezig.
  • De activiteiten zijn gratis en gratis parkeren is mogelijk op het terrein. Volg de parkeerborden en de aanwijzingen van de parkeerbegeleiders. 
  • Mobiele telefoons moeten helemaal uitgeschakeld worden in verband met de storingsvrije zone.

 

Locatie


 


Grotere kaart weergeven 

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON