Ruim 400 bezoekers op heropening Melkwegpad

Ruim 400 bezoekers op heropening MelkwegpadClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Meer dan 400 mensen bezichten het Melkwegpad op zondag 7 oktober. Tijdens dit Weekend van de Wetenschap organiseerden ASTRON, Universe Awareness, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Staatsbosbeheer vele activiteiten op en om het Melkwegpad en de Westerbork telescoop. De activiteiten waren vooral gericht op kinderen, omdat oktober tevens Oktober Kindermaand is.

En dat hebben we geweten! Een paar honderd kinderen kwam met hun ouders op de activiteiten af. Ze keken naar de sterren en planeten in het mobiele planetarium, lieten chocolademarshmellows ontploffen (en aten ze op), keken naar de zon door de zonnetelescoop en bedienden zelf één van de schotels van de Westerbork telescoop. Op het Melkwegpad konden ze ook hun eigen ster maken, de Aarde schilderen zoals zij dachten dat die eruit ziet vanuit het Heelal, en Marsjes en Milky Ways winnen als ze de planeten op de juiste volgorde zetten.

Bijzonder was de activiteit met de gewichten. Onlangs heeft ASTRON langs het Melkwegpad de gewichtenactiviteit, waarop mensen kunnen voelen hoeveel 10 kilo op aarde weegt op andere planeten, vernieuwd. Kinderen die de leukste naam verzinnen voor deze nieuwe speeltoestellen kunnen een bezoek aan ASTRON winnen met hun klas. De prijsvraag loopt nog tot en met vrijdag 26 oktober.

Copyright voor alle foto's: Harm-Jan Stiepel, ASTRON.

Klik op de foto's om ze groter te maken. Foto boven: fluister door de fluisterschotels en 100 meter verderop hoort de ander precies wat je zegt.

Kinderen en volwassenen ervaren zwaartekracht!

Maak je eigen ster.

In het mobiele planetarium maakten bezoekers een reis door het Heelal.

.

Zet de planeten op de juiste volgorde en win een Mars of een Milky Way.

Bezoekers konden één van de schotels van de Westerbork telescoop zelf besturen. Albert-Jan Boonstra van ASTRON legde uit hoe de telescoop precies werkt. 

Het was een perfecte dag om de zon van dichtbij te bekijken door de zonnetelescoop.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON