Officiële start ASTRON & IBM Center for Exascale Technology

Officiële start ASTRON & IBM Center for Exascale TechnologyClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.
  • Op woensdag 17 oktober vindt de officiële start plaats van het ´ASTRON & IBM Center for Exascale Technology' in Drenthe
  • Eerste ‘groene' elektronische schakeling in productie
  • Bedrijven doen mee aan het Users Platform van het Center for Exascale Technology

ASTRON en IBM (NYSE: IBM) lanceren aanstaande woensdag 17 oktober officieel het ASTRON & IBM Center for Exascale Technology. In dit centrum, ondergebracht bij ASTRON in Drenthe, gaan wetenschappers en ingenieurs hoogstaand onderzoek uitvoeren voor de volgende generatie extra snelle, energiezuinige computersystemen, met toepassingen in de regio en in Nederland. Deze computersystemen maken het mogelijk om de gigantische hoeveelheid aan informatie van radiotelescopen, zoals de internationale Square Kilometre Array (SKA, de volgende generatie radiotelescoop) te lezen, op te slaan en te analyseren.

In april van dit jaar werd de samenwerking tussen ASTRON en IBM bekend. In het afgelopen half jaar zijn er binnen het project vele ontwikkelingen geweest, waaronder de kick-off van het Users Platform. In het Users Platform kunnen bedrijven, industrie, universiteiten en overheden buiten Nederland meedoen aan het Center for Exascale Technology. Op deze manier kunnen zij bijdragen aan de doelen van het project en samenwerken met IBM- en ASTRON-wetenschappers.


Eerste ‘groene' elektronische schakeling in productie

Binnen tien maanden na de start van het project zijn de eerste elektronische schakelingen voor de micro-servers in productie. Dit zijn voor het project de eerste basiscomponenten waarmee grote low-power systemen gebouwd kunnen worden. Het bedrijf DsignWorx uit Hoogeveen heeft delen van de schakeling ontworpen en produceert de eerste serie.

De onderzoekers in het Center for Exascale Technology richten zich onder meer op energiezuiniger computergebruik met behulp van geavanceerde versnellers en 3D-gestapelde chips. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar nieuwe optische verbindingstechnieken, ‘high performance' opslagsystemen en ‘nanophotonics' (het bestuderen van het gedrag van licht, op nanoschaal) om de overdracht van grote hoeveelheden gegevens te optimaliseren. Sinds de start van het project zijn tevens drie wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en vijf voordrachten over het project gehouden.

 

De samenwerking van ASTRON en IBM in het Center for Exascale Technology vindt plaats onder de naam DOME (naar de beschermkoepel van telescopen en de bekende Zwitserse berg) en is mogelijk dankzij financiële steun van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en de Provincie Drenthe. DOME richt zich op de sector High Tech Systemen en Materialen (HTSM), één van de topsectoren.

 


 


Contactinformatie:
ASTRON: Femke Boekhorst, PR & Communicatie.E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl of tel.: 0521 595 204 en 06 21 23 42 43.
IBM: Heleen Kamerman, External Relations Benelux. E-mail: heleen [dot] kamerman [at] nl [dot] ibm [dot] com of tel.: 020 513 6848 en 06 53 37 10 89.


Meer informatie over het DOME-project is te vinden op www.dome-exascale.nl.  

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON