Schotel Dwingeloo radiotelescoop terug op toren

Schotel Dwingeloo radiotelescoop terug op torenClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Aanstaande maandag 19 november om 11.00 uur wordt in opdracht van ASTRON de schotel van de Dwingeloo radiotelescoop door de firma Wagenborg Nedlift uit Groningen terug op de toren getakeld. Sinds 5 juni van dit jaar staat de 38 ton wegende schotel met een diameter van 25 meter op een speciale constructie naast de toren om te worden gerestaureerd.

In de afgelopen maanden zijn alle stalen onderdelen van de Dwingeloo radiotelescoop gezandstraald en opnieuw geverfd. Waar nodig zijn ook onderdelen vervangen. Alle 372 driehoekige gaasramen van de schotel zijn geïnspecteerd, schoongemaakt en op 211 vernieuwde stelbouten in de vorm van paddenstoelen vastgemaakt. De parabolische schotel, met een afstand van 12 meter tot het brandpunt, is weer terug in zijn originele vorm met een nauwkeurigheid van 2 millimeter. Om de spiegel nauwkeurig in verticale richting te kunnen bewegen, zijn de tandwielkasten bovenop de toren en de lagers van de elevatie-assen helemaal gereviseerd. Ook het bedieningshuis met de controlekamer en machinekamer is gerestaureerd. Holstein Restauratie Architectuur uit Groningen tekent voor het restauratieplan en het toezicht op alle werkzaamheden.

Zodra de radiotelescoop vrijgegeven en overgedragen is aan ASTRON, kunnen de vrijwilligers van stichting CAMRAS beginnen met het opnieuw inrichten van de telescoop met apparatuur en kabels en het doen van controlemetingen. De verwachting is dat de vrijwilligers de radiotelescoop omstreeks de zomer van 2013 weer kunnen gebruiken voor publieksactiviteiten en educatieve doeleinden.

De aannemers Multipaint en Oving Special Products verwachten dat de schotel op maandag weer in de takels gehesen kan worden. De operatie is echter wel afhankelijk van de weersomstandigheden en kan bij slecht weer worden uitgesteld.

--------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

ASTRON:

· Femke Boekhorst, PR & Communicatie. Tel.: 0521 595 204. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl.

· Peter Bennema, projectleider: Tel.: 06 21503215. E-mail: bennema [at] astron [dot] nl.

CAMRAS: André van Es, voorzitter. Tel.: 06-51433473. E-mail: bestuur [at] camras [dot] nl.

 

Foto's van de restauratie kunt u bekijken op: http://www.camras.nl/ (onderaan het tweede nieuwsbericht staan links naar de foto's).

 

Over de Dwingeloo radiotelescoop

De Dwingeloo Radiotelescoop is in 1956, toen de grootste radiotelescoop ter wereld, door Koningin Juliana in werking gesteld. Met het instrument zijn de contouren van ons Melkwegstelsel in beeld gebracht. Twee ver weg gelegen sterrenstelsels zijn met de Dwingeloo radiotelescoop ontdekt (Dwingeloo I en II). Vanaf 2009 is de Dwingeloo telescoop aangewezen als Rrijksmonument uit de wederopbouwperiode in de jaren '50.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON