Westerbork telescoop opent jacht op kosmische flitsers

Westerbork telescoop opent jacht op kosmische flitsersClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Over de hele hemel gaan continu radioflitsen af, van neutronensterren, zwarte gaten en nog onbekende felle bronnen ver weg. Van Leeuwen (ASTRON) en team kunnen door een NWO-M subsidie nu een hogesnelheidscamera bouwen voor de Westerbork-telescoop. Die maakt gebruik van de nieuwe zogenaamde Apertif-ontvangers, die het blikveld van de telescoop dertig keer vergroten. Daarmee kunnen veel nieuwe flitsen worden gevonden en kan hun oorzaak heel precies en scherp worden uitgeplozen.

Met het investeringsprogramma NWO-middelgroot wil NWO investeringen in onderzoeksinfrastructuur aanmoedigen en steunen. NWO betaalt maximaal 75 procent van de kosten van de investeringen. De instelling waar het onderzoek wordt uitgevoerd, draagt minimaal 25 procent bij.

 

Bijschrift bij bovenstaande foto:

Het blikveld van de Westerbork-telescoop wordt vergroot door de nieuwe Apertif-ontvangers. Het nieuwe blikveld (de grote zeshoek) is dertig maal groter dan het oude (de centrale cirkel) en de volle maan. Door de nieuwe hogesnelheidscamera kunnen zwakke en zeldzame kosmische flitsers worden gevonden. Met het testsysteem zijn recent al twee snel knipperde pulsars tegelijkertijd waargenomen. Die flitsen zijn rechts onder te zien.

Klik hier voor het persbericht van NWO over de toekenning uit het investeringsprogramma NWO-Middelgroot.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON