LOFAR-telescoop 'open for business'

LOFAR-telescoop 'open for business'Click here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.Op dinsdag 19 en woensdag 20 maart aanstaande stromen ongeveer honderd astronomen uit de hele wereld naar het plaatsje Dalfsen in Overijssel voor een tweedaagse workshop over de LOFAR-telescoop, ontworpen en gebouwd door ASTRON. Nu de eerste volledig operationele waarneemcyclus is gestart en de telescoop is opengezet voor de hele astronomische gemeenschap, is LOFAR officieel ‘open for business'.

De LOFAR-telescoop ontleent zijn kracht aan revolutionaire nieuwe technieken en software voor de verwerking van ongekend grote stromen gegevens uit een uitgebreid netwerk van relatief simpele radio-ontvangers, geconcentreerd in noordoost Nederland, en verder verspreid over Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden.

Achttien maanden geleden, tijdens de opstart- en testfase van de telescoop, werd de eerste LOFAR ‘science' workshop gehouden, ook in Dalfsen. Sindsdien zijn er nieuwe antennestations bijgebouwd, is de telescoop nog gevoeliger gemaakt voor radiogolven uit het heelal en is de software die alle radiosignalen verwerkt, verbeterd. Ook is een aantal aansprekende wetenschappelijke resultaten inmiddels in meerdere gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd.

Tijdens de komende workshop zullen de bouwers en de gebruikers van de LOFAR-telescoop en de eigenaren van de verschillende internationale LOFAR-antennestations wetenschappelijke resultaten en technische ideeën uitwisselen en de samenwerking verdiepen om zo voor iedereen het maximale uit de telescoop te halen.

 

 


 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Femke Boekhorst, PR & Communicatie: 0521 595 204 en 06 21 23 42 43. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl.

Meer informatie over de workshop is te vinden op: http://www.astron.nl/lofarscience2013/index.php 

Foto boven: de Low Band Antennes (LBA's) van de LOFAR-telescoop. Copyright: Hans Hordijk.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON