Vidi toegekend aan ASTRON sterrenkundige

Vidi toegekend aan ASTRON sterrenkundigeClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Sterrenkundige Jason Hessels (ASTRON/ UvA) heeft een Vidi ter waarde van 800.000 euro ontvangen uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze subsidie zal Hessels een onderzoeksteam opzetten dat de LOFAR radiotelescoop, ontworpen en gebouwd door ASTRON, transformeert in 's werelds beste hogesnelheids-radiocamera.

Wie 's avonds naar de hemel kijkt, denkt al gauw dat het universum niet verandert. In werkelijkheid is het heelal echter aan grote veranderingen onderhevig: enorme ontploffingen van zwarte gaten vinden plaats, felle radioflitsen van extreem magnetische pulsars, en andere fenomenen die tot nu konden ontsnappen aan onze onderzoekende ogen. Deze voorbijgaande activiteit gebeurt sneller dan wij met onze ogen kunnen knipperen en, nog belangrijker, ze wijzen de weg naar de de meest extreme astrofysische fenomenen. Deze zeldzame verschijnselen te onderscheppen is een enorme uitdaging voor sterrenkundigen maar de wetenschappelijke implicaties maken het zeker de moeite waard.

Hessels en zijn nieuwe team zullen LOFAR omvormen tot ‘DRAGNET', 's werelds beste breedbeeld- en hogesnelheidscamera voor radioastronomie. Met radiogolven kunnen sterrenkundigen op een unieke en krachtige manier de meest extreme astrofysische processen onderzoeken. Ook biedt LOFAR sterrenkundigen de unieke kans om de hemel te monitoren en te zoeken naar zeldzame, krachtige explosies, iets wat niet eerder mogelijk was op radiogolflengten. Met zijn Vidi zal Hessels de hemel afzoeken naar nieuwe pulsars (extreem snel draaiende, supermagnetische neutronsterren) en hij zal proberen radiosignalen te detecteren van de grootste explosies die in het Universum voorkomen: van supernova's en zogenaamde gamma-uitbarstingen. Vergeleken met andere radiotelescopen kan LOFAR een veel groter deel van de hemel in één keer waarnemen en dat is essentieel om deze zeldzame verschijnselen op heterdaad te betrappen.

Alessandro Patruno, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en verbonden aan ASTRON, heeft tevens een Vidi ontvangen met zijn voorstel ‘De dichtste materie in het universum' over onderzoek naar neutronensterren met behulp van een nieuw te ontwikkelen innovatief instrument voor  telescopen op aarde. Patruno zal de Vidi gebruiken aan de universiteit van Leiden om een onderzoeksteam op te zetten.

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Femke Boekhorst, PR & communicatie. + 31 521 595 204, boekhorst [at] astron [dot] nl
Jason Hessels, astronoom. +31 521 595 100, hessels [at] astron [dot] nl


Bijschrift foto:

Het centrale deel van de LOFAR radiotelescoop, samen met een impressie van het beeldveld van de telescoop.


Over de Vidi:

Vidi is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls van NWO. De andere twee financieringsvormen zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). Doel van de Vernieuwingsimpuls is innovatie in wetenschappelijk onderzoek stimuleren. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

De Vidi's worden toegekend aan excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. Meer informatie kunt u vinden op www.nwo.nl.

 

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON