ERC-beurs voor sterrenkundige Jason Hessels

ERC-beurs voor sterrenkundige Jason Hessels Click here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

 

Dr. Jason Hessels (ASTRON/UvA) heeft een Starting Grant van de European Research Council (ERC) toegekend gekregen. Deze beurs is bedoeld voor aanstormend wetenschappelijk talent om hun eerste onderzoeksgroep mee te vormen.

Jason Hessels ontvangt de ERC Starting Grant van 2 miljoen euro om een enorm krachtige supercomputer te bouwen die in real-time zeer korte maar heldere radioflitsen uit het heelal kan detecteren met de LOFAR-radiotelescoop, ontworpen en gebouwd door ASTRON. Deze radioflitsen zijn signalen, geproduceerd door de meest extreme uitbarstingen in het universum, van bijvoorbeeld ultracompacte neutronensterren en radiopulsars. Zulke bronnen zijn bijzondere en unieke laboratoria die wetenschappers beter inzicht kunnen geven in de natuur en ons meer leren over de zwaartekracht en de deeltjesfysica.

Het real-time detecteren van deze signalen is een grote rekenkundige uitdaging, maar van groot belang omdat de positie aan de hemel er goed mee kan worden bepaald. Andere telescopen, die op andere golflengten waarnemen, kunnen op die manier snel worden ingezet om beter te begrijpen wat er gebeurt. Door gebruik te maken van LOFARs enorme beeldveld, wordt dit het krachtigste detectiesysteem voor dit soort bronnen ter wereld.

Vorige maand kreeg Hessels al een NWO-Vidi van 0,8 miljoen euro om complementair onderzoek te doen met de LOFAR-telescoop. Zijn onderzoek zal worden uitgevoerd bij ASTRON en de Universiteit van Amsterdam.


 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dr. Jason Hessels, ASTRON/UvA, astronoom. E-mail: hessels [at] astron [dot] nl.

Femke Boekhorst, PR & Communicatie. Tel.: 06 21 23 42 43. E-mail: boekhorst [at] astron [dot] nl.

Foto: Jason Hessels naast een prototype van een LOFAR-antenne.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2022 ASTRON