Grote Europese onderzoeksbeurs voor sterrenkundige Joeri van Leeuwen

Grote Europese onderzoeksbeurs voor sterrenkundige Joeri van LeeuwenClick here for a high res image. Klik hier voor een hoge resolutie foto.

Dr. Joeri van Leeuwen (ASTRON/UvA) heeft een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) gewonnen. Met deze beurs voor Europees top talent gaat Van Leeuwen zijn onderzoeksgroep verder uitbouwen om onbegrepen kosmische flitsen te onderzoeken.

Door het heelal gaan continu heel korte, felle radioflitsen af. Sommigedaarvan worden uitgezonden door pulsars, de radio-vuurtorens van de Melkweg.  Andere komen van ver buiten ons Melkwegstelsel, en lijken te worden veroorzaakt door enorme ontploffingen. De precieze oorzaak is echter nog onbekend.
Sterrenkundigen vermoeden wel dat zowel de pulsars als de explosieve flitsen door hun hoge energie een beter diepliggend inzicht kunnen geven in het fundamentele gedrag van materie en zwaartekracht. Die deeltjes en krachten vullen het heelal waarin de Zon en Aarde zich bevinden, maar zijn nog niet volledig begrepen.

Van Leeuwen stelde de ERC voor een team jonge onderzoekers te vormen om dat raadsel te ontrafelen. Dat team werkt vanuit ASTRON en de Universiteit van Amsterdam en gebruikt de Westerbork en LOFAR radio telescopen. Na een competitie tussen duizenden wetenschappers besloot de ERC dit voorstel met een beurs van 2 miljoen euro te steunen.

In dit onderzoek worden nieuwe Apertif-ontvangers op de Westerbork-telescoop gekoppeld aan de onlangs geopende LOFAR telescoop. Beide telescopen zijn ontworpen en gebouwd door ASTRON. De Westerbork-telescoop heeft een enorm breed blikveld, terwijl LOFAR juist heel precies en secuur kan meten. Die krachten zullen nu met behulp van een supercomputer worden gecombineerd. Van Leeuwen zegt: ‘We nemen twee van de beste radiotelescopen ter wereld en combineren die tot een zoekmachine die nog veel krachtiger is dan de som van de delen'.

 


 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Dr. Joeri van Leeuwen. E-mail: leeuwen [at] astron [dot] nl. Tel: 06-26154552

Figuur: Het enorme blikveld van Apertif op de Westerbork telescoop, links, kan over een groot hemelgebied flitsen opvangen en herkennen. Met de LOFAR telescoop, rechts, kan de positie van die flitsen dan heel precies worden bepaald. Daarmee hopen Van Leeuwen en team te onderzoeken hoe de flitsen worden gevormd.

Design: Kuenst.    Development: Dripl.    © 2021 ASTRON